sursa foto http://fobac.ro/mass-media/multimedia/
S-a întâmplat la 5 aprilie 1973 la Târgu-Mureș.
A ” înființat specialitatea de chirurgie vasculară care nu figurase în nomenclatorul ministerului sănătății la acea dată; a scos chirurgia cardiovasculară din chirurgia generală, stabilind-o ca specialitate distinctă; a înființat Centrul Național de Boli Cardiovasculare București Fundeni, cu 780 de paturi, 10 săli de operații, 35 paturi reanimare, 4 săli de cateterism cardiac, diverse laboratoare de explorări funcționale, de biochimie, punând la un loc, în aceeași clădire, chirurgia cardiacă, cardiologia și hematologia, care fusesera anterior dispersate prin București. Această unitate a fost astfel supranumită atunci nava-amiral a medicinei românești.
A înființat școala modernă de chirurgie cardiovasculară din România, specializând circa 160 de chirurgi cardiovasculari români și unsprezece străini, a inițiat și a contribuit la înființarea celor șapte centre de chirurgie cardiovasculară, inclusiv cel al armatei, pe lângă fiecare universitate de medicină și farmacie din România”. (www.fobac.ro)
La cei aproape 91 de ani, pe care îi va împlini la 6 octombrie, profesorul Pop de Popa este un povestitor de cursă lungă – după aproape două ore și jumătate de interviu, am rămas cu impresia că povestea e abia la început! Pot spune, așadar, că astăzi și mâine, emisiunea Născut în România deschide doar o mică fereastră spre o carieră și o viață ambele de excepție!
Astăzi și mâine, pe toate frecvențele Radio România Cultural dar și pewww.radioromaniacultural.ro, de la ora 16.00.
Îi mulțumesc domnului profesor Ioan pop de Popa și pe această cale pentru a-mi fi dat ocazia acestui interviu și domnului doctor Marius Geantă pentru mijlocire.
Corina Negrea