Ars Electronica – festivalul unde viitorul a început acum 40 de ani
9 September 2019
Pastila antistres – STRES, ANXIETATE ȘI PERFORMANȚĂ
10 September 2019

A demarat programul ”Casa Verde Fotovoltaice”

Layout e-acumulatori

panouri fotovoltaice

Anunțul vine de la  Administrația Fondului pentru Mediu, AFM iar detaliile pot fi găsite pe https://afm.ro/.  ”Persoanele fizice se vor putea adresa instalatorilor validați, care au încheiat contract cu Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea înscrierii în Program.

(…)

În 26 august,  Ministerul Dezvoltării și a Administraţia Fondului pentru Mediu, AFM au semnat un contract de finanţare de 636 de milioane. Această sumă reprezentând finanţări pentru 33.000 de prosumatori (producători de energie). Fiecare persoană fizică poate beneficia de un sistem fotovoltaic în valorea de 20.000 lei.

De asemenea, AFM a semnat parteneriate cu instalatori agreați pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

„Sistemele fotovoltaice pentru casă instalate ongrid reprezintă cea mai bună investiție care poate fi făcută de un proprietar de casă, deoarece durata de viaţă a unui sistem fotovoltaic este între 25 și 40 de ani. Deteriorarea este minimă (sub 0,6% pe an), deci după 25 de ani sistemul produce 80% energie. Panourile pentru o casă se instalează în aproximativ două zile, depinde decât de complexă este lucrarea”, spune  Dan Tudose, managerul P Plus 2002.

”Panourile fotovoltaice se montează pe acoperiș, fiind cuplate între ele prin cabluri, care sunt apoi conectate cu un invertor amplasat în casă sau afară. Invertorul transformă curentul continuu în curent alternativ. „Dacă produci 5 kilowați cu ajutorul panourilor fotovoltaice şi consumul este de 3 kilowați restul de 2 kilowați se duc automat în rețea. Invertorul se leagă la tabloul electric. Distribuitorul contractual de energie este obligat să îţi monteze gratuit contoarul care înregistrează ce produci şi ce consumi. La sfârșitul lunii, când primești factura va avea un cost mai mic: ai consumat energie de 100 lei și ai furnizat înapoi de 80 lei, deci plătești 20 lei”, explică Dan Tudose. ”Atunci când construiești o casă, trebuie avute în vedere multe lucruri, iar costul instalației de panouri fotovoltaice reprezintă mai puțin de 5% din valoarea investiției în casă. Panourile fotovoltaice asigură proprietarului casei independență energetică  (70-80% din ce consumă vine din panouri) și în plus, este o investiție transmisibilă. Dacă vinde casa sau o lasă moștenire, următorul proprietar se va bucura de instalația de panouri și de o economie importantă la factura de energie.

În ultima perioadă se observă o creştere a celor care doresc o cât mai mare independenţă energetică, de aceea aleg să-şi stocheze energia produsă în baterii speciale. Astfel în perioada în care nu produce energie la capacitate maximă – când este ceaţă, plouă, ninge sau noaptea – prosumatorul îşi conectează consumatorii casnici la bateria de stocare.

Prețul energiei electrice s-a majorat în ultimii ani pe fondul lipsei de competiție din piață. În acest context, consumatorii se orientează acum spre soluții alternative, cum ar fi sistemele de panouri fotovoltaice. Acest lucru va genera o situație delicată pentru furnizorii tradiționali de utilități, deoarece ei au obligația de a conecta consumatorii și prosumatorii la rețeaua publică de distribuție de energie. ”, mai spune Dan Tudose, care a explicat într-un interviu Pentru Radio România Cultural – și difuzat în data de 9 septembrie a.c., în emisiunea Știința 360 – cum se derulează acest program dar și de ce este important să devenim prosumatori, adică producători și furnizori de energie electrică.

Interviul a fost realizat de Corina Negrea

Sursa foto – Arhiva Dan Tudose