Horia Hulubei urmărit de securitate
5 November 2018
Pasărea Anului 2019
5 November 2018

Academia Română organizează în perioada 6-7 noiembrie 2018 două evenimente sub egida „Excelență Europeană în Nanotehnologie – EXCELNANO“

Academia Română organizează în perioada 6-7 noiembrie 2018 două evenimente sub egida „Excelență Europeană în Nanotehnologie – EXCELNANO“, și anume prima ediție a Forumului „Românii în micro- și nanoelectronică“ și Seminarul Național de Nanotehnologie, aflat la ediția a 17-a.

Forumul „Românii în micro- și nanoelectronică“ va fi găzduit în cele două zile de Aula Academiei Române (6 noiembrie) și Aula Bibliotecii Academiei Române (7 noiembrie) și va grupa 3 sesiuni științifice, în care vor fi prezentate cercetările cele mai avansate ale unor specialiști români și străini din Anglia, Belgia, Elveția, Franța, România, Spania și Suedia, o masă rotundă dedicată strategiei domeniului nanotehnologiei și lansarea cărții „Advances in Micro-and Nanoelectronics“, ce cuprinde contribuții recente ale cercetătorilor români în micro- și nanoelectronică.

Regrupând specialiști români din Europa într-un domeniu de vârf, Forumul de la Academia Română are o semnificație deosebită în preajma sărbătorii Centenarului Marii Uniri, dar mai cu seamă a preluării de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

„EXCELNANO este construită pe expertiza europeană în nanotehnologie – avem în vedere specialiști și proiecte – și prezintă atât realizările recente, cât și perspectiva pe plan european și național. Acest dublu eveniment trebuie văzut și în contextul în care România, deținând în semestrul următor președinția Consiliului UE, va fi organizatoarea evenimentului internațional EuroNanoForum, în iunie 2019“ declară acad. Dan Dascălu, președintele Comisiei de Știința și Tehnologia Microsistemelor.

Un moment special în cadrul Formului îl reprezintă masa rotundă organizată și moderată de dr. Andreas Wild, fost director al ENIAC/ECSEL, cu o bogată experiență în parteneriatul public-privat în nanoelectronică la nivel european, care va antrena în dezbatere companii internaționale ce activează în România, cu scopul identificării direcțiilor de evoluție a domeniului de nanoelectronică la nivel național.

O avanpremieră a evenimentului – în ediția de astăzi a emisiunii Știința în cuvinte potrivite, în interviul realizat cu dl. Dan Dascălu, președintele Comisiei de Știința și Tehnologia Microsistemelor.

6 noiembrie 2018 – Transmisiune în direct de la Academia Română

7 noiembrie 2018 EXCELNANO – Interviu cu dr. Sorin Cristoloveanu, Franța