Câştigătorii Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO
30 November 2017
Cafeneaua de știință – De ce cartea de știință
4 December 2017

Andrei Ujică – Out of Space

Miercuri 29 noiembrie, la Future Museum – Centrul Ceh din București a avut loc vernisajul instalației Allegro Molto Lento – b, semnată de Joao Tabarra, artist portugez care a făcut o reinterpretare a filmelor lui Andrei Ujică: Out of present, Autobiografia lui Ceaușescu și Videogramele unei revoluții.
Instalația constă în 3 ecrane așezate pe podea, pe care rulează imagini din filmul Out of present, însoțite de sunetul surround al celorlalte 2 filme, înregistrări din timpul revoluției din anul 1989.
Filmul Out of present, comparat de unii comentatori cu  Odiseea Spațială sau Solaris, reunește filmările originale făcute de cosmonauții de pe stația spațială Mir, în perioada 1991-1992 încadrate între două fragmente filmate special pentru acest film, cu o cameră de 35 de mm, la sosirea și la plecarea de pe stația Mir a cosmonautului Serghei Krikaliov. La prima vedere Out of present pare un film documantar despre viața în cosmos, de fapt, este mai de grabă un film istoric, care spune povestea lui Krikaliov aflat 10 luni pe stația spațială Mir, timp în care pe Pământ are loc căderea comunismului și destrămarea Uniunii Sovietice. El a plecat în cosmos din Uniunea Sovietică și s-a întors în Rusia.
Joao Tabarra a studiat fotografia la Centrul pentru Artă și Comunicații vizuale din Lisabona. A început să expună din anii ’80 și până în prezent are participări la importante expoziții din întreaga lume. Joao Tabarra este profesor de Imagine dinamică,  la Universitatea de Arte din Karlsruhe.
Andrei Ujică a studiat literatura la Timișoara și la Heidelberg este cunoscut în anii ’70 ca autor al versurilor formației Poenix, în colaborare cu Șerban Foarță. În anul 1981 a emigrat în Germania Federală unde a predat  literatura, filmul și teoria mass-mediei. În anul 1990 începe primul proiect cinematografic, Videogramele unei revoluții, a cărui lansare o va face în 1992, film considerat a fi între primele 10 dintre cele mai subversive făcute vreodată. Își continuă creația de filme în maniera ”syntactic cinema”, după cum le descrie chiar el, cu Out of present (1995), filmul care spune povestea lui Serghei Krikaliov, apoi Autobiografia lui Ceaușescu (2010).
Future Museum este un proiect al Centrului Ceh din București care are ca obiectiv promovarea artiștilor născuți în România și apoi stabiliți în alte țări.
Interviu cu Andrei Ujică
Realizator Mihaela Ghiță