Buletin cosmic
6 June 2019
Idei in nocturnă – Diaspora
6 June 2019

ART IN/SANE: Expresia plastică în psihopatologie“, prima expoziție de acest gen din România!

Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer“ al Academiei Române și Secția de Științe Medicale a Academiei Române a organizat miercuri, 5 iuniea.c., dezbaterea cu tema „Arta psihopatologică – componentă a patrimoniului cultural material, național și transnațional“.

Dezbaterea a fost  precedată de vernisarea expoziției „ART IN/SANE: Expresia plastică în psihopatologie“, prima expoziție de acest gen din România. Expozitia este deschisă în Sala Cupola a Bibliotecii Academiei Române pînă în data de 30 iunie a.c.

”Scopul celor două evenimente este de a readuce în atenția oficialităților și a mediului medical de specialitate importanța art-terapiei pentru tratarea și recuperarea bolnavilor psihic, practică dispărută în ultima perioadă din spitalele din România. De asemenea, acest demers vizează o reducere a stigmatizării bolnavului psihic și o mai bună poziționare a psihiatriei în cadrul disciplinelor medicale din perspectiva opiniei publice.

Expoziția reprezintă prima încercare de a face accesibile atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg, lucrări de artă – desene, gravuri, picturi – realizate de-a lungul timpului de persoane diagnosticate cu tulburări psihice, din mai multe instituții psihiatrice din România. Sunt expuse peste 40 de lucrări care ilustrează munca și strădaniile în domeniu ale specialiştilor români, începând cu colecția prof. dr. Aurel Romila, deschizător de drum în domeniul terapiei prin artă, căreia i se alătură colecția Spitalului de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu“ – Bălăceanca, a Spitalului de Psihiatrie „Voila“ precum și alte colecții private.”, se menționează în comunicatul de presă al evenimentului.

Expoziția ART IN/SANE face parte dintr-un proiect mai larg, intitulat ”Arta psihopatologică și locul acesteia în patrimoniul cultural material”, coordonator dr. Valentin-Veron Toma, cercetător în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer“ al Academiei Române și șeful secțiie de Antroplogie culturală al aceluiași institut, invitat în studioul emisiunii Știința în cuvinte potrivite de joi, 6 iunie a.c., realizatori și moderatori Corina Negrea și Dan Manolache.