Eveniment digital cu ocazia pre-lansării raportului „Automation for Good 2022”
29 June 2022
Știința 360 – Mintea noastră cea de toate zilele are nevoie de (un) ALIAT – fără perdea si prejudecăți despre sănătatea mintală a românilor. Un proiect Radio România Cultural – ALIAT pentru Sănătate Mintală (ALIAT sm) 
30 June 2022

Asteroid Day 2022 – O zi a porților deschise la Institutul Astronomic al Academiei Române

foto: astro.ro

Pe 30 iunie 2022, între orele 10 a.m. – 18 p.m., Institutul Astronomic al Academiei Române (IAAR), organizează o nouă ediție a evenimentului cultural „Asteroid Day”, sub forma unei zile a porților deschise. 

Intrarea publicului în incinta parcului științific și educațional al IAAR din București, str. Cuțitul de Argint, nr.5, se va face prin înscrierea pe lista de acces, a fiecărei persoane care dorește să participe la acest eveniment. Pentru înscrieri, Institutul Astronomic pune la dispoziția persoanelor interesate nr. de tel. 021 335 68 92 și adresa de email astro@astro.ro.

În cadrul evenimentului, publicul va beneficia de un circuit de vizitare, cu ghidaj de specialitate, a spațiilor de tip muzeal ale IAAR – Sala Meridian și Cupola Ecuatorială, și a principalelor arii de cercetare științifică – Cupola Soare și Clădirea Telescop.

În incinta acestor construcții, vor putea fi văzute unele dintre cele mai importante instrumente ale astronomiei românești din ultima sută de ani și mai bine – lunetele Prin-Merz și Gautier-Prin, ambele fiind clasate de Guvernul Românei ca Tezaur cultural al poporului român, alături de camera fotografică AFU-75, pendulele fundamentale Le Roy și Riefler, mașinile de calculat mecanice și electro-mecanice Mercedes și Rheinmetall, succedate apoi de cele electrice Elka și de primul calculator electronic românesc, Felix, și acesta prezent în expoziție.

În Sala Planetariu, astronomii profesioniști ai IAAR vor oferi publicului prezentări cu suport video despre aceste corpuri cerești misterioase ale Universului, asteroizii, în contextul activității românești de cercetare științifică din domeniul astronomiei, se menționează pe site-ul http://www.astro.ro:8080/.

Pe post de invitație, trei opriri din cadrul tururilor ghidate care vor avea loc în data de 30 iunie a.c., in trei scurte interviuri realizate cu Mirel Bîrlandoctor în astronomie fundamentală, directorul Institutului Astronomc al Academiei Române din București, de Corina Negrea. 

Prima oprire – acoperișul (terasa) clădirii principale a institutului.

 

O altă oprire din tururile ghidate ale zilei de 30 iunie, Ziua porților deschise de la Institutul Astronomic al Academiei Române (http://www.astro.ro:8080/) este cea de la Casa Bozianu
 foto: Arhiva Corina Negrea
foto: Arhiva Corina Negrea
În fine, nu ocoliți nici Cupola Solară!
 foto: Arhiva Corina Negrea
foto: Arhiva Corina Negrea