Cafeneaua de știință – De ce (și) România are nevoie de inovare 
5 November 2018
Buletin cosmic 
7 November 2018

Atinge –  5 experiențe de realitate Virtuală

Între 22 și 28 octombrie 2018, la centrul CINETic au fost prezentate 5 experiențe VR (virtual reality), reprezentând 5 filme documentare de scurt metraj, în cadrul peoiectului ”Atinge”. Tehnologia VR oferă și produce intimitate și interactivitate.

Săptămâna aceasta, între 5 și 9 noiembrie, cele 5 filme rezultate în cadrul proiectului ”Atinge” sunt prezentate la Stokholm, iar între 13-17 noiembrie la Napoli.

Cele 5 experiențe VR din cadrul ATINGE  oferă ocazia să mergi la plimbare cu bicicleta pe străzile Stockholmului, să explorezi traiul într-un teatru din Napoli sau ești invitat la o ceașcă de ceai de ziaristul Fred Taikon care îți împărtășește viața lui, care începe cu o copilărie  în cort.

În cadrul proiectului ATINGE au fost realizate 5 experiențe VR, care au ca obiectiv conștientizarea consecințelor inechității sociale pornind de la povestea unui  grup de rromi nomazi din Babadag. Proiectul ”Atinge” își propune să ajungă, prin intermediul experiențelor VR, la un public care în mod normal nu accesează condițiile de viață extreme cu care se confruntă semeni din imediata lor vecinătate. În Europa contemporană, uneori în marile metropole, alteori în zone rurale, familii sau grupuri întregi de rromi trăiesc în condiții precare și temporare, deseori sub limitele care să le asigure minimă siguranță, suficientă căldură sau acces la apă. Proiectul este o invitație la empatie și la conștientizarea necesității generării unor soluții durabile.

Proiectul a fost realizat în parteneriat de asociația Proiect 2.0, CINETic UNATC I.L. Caragiale cu sprijinul financiar al AFCN în cadrul sesiunii de finanțare proiecte multianuale 2017-2018 și cu sprijinul a numeroși parteneri: Kustepe Roman Sanat, E Romani Glinda, Radio Romano, Chi Rom e chi no, Școala nr 1 comuna Letca, Romano Onulus, Hatai Domlar, Armata Salvării.

Cele 5 filme, experiențe VR sunt: Bicicleta Roz, aplicație interactivă stereoscopică

La școală, film interactiv stereoscopic

O ceașcă de ceai cu Fred Taikon, video 360°

Târziu, video 360°

Alosarel, video 360°

Regizor: Alexandru Berceanu; scenariști: Alexandru Berceanu, Andreea Chindriș; director de imagine: Boroka Biro; grafică, designer 3D: Marius Hodea; editor: Bogdan Alexandru; sunet și mixaj: Ciprian Vișan; documentarist: Andreea Chindriș, cameră: Boroka Biro, George Niță; coordonator VR: Ciprian Făcăeru; programatori:  Andrei Ungureanu, Grigore Burloiu; inginer sunet: Mihai Gheorghiu; manageri: Roxana Garet, Andreea Chindriș.

Interviu cu Alexandru Berceanu, regizor, directorul Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic

Realizator Mihaela Ghiță