Școala româno-finlandeză din Sibiu – un pas către modernizarea învățământului românesc
14 December 2017
Ars Electronica  pentru copii
15 December 2017

Dincolo de granițe – ”Nu ajungi prea departe dacă nu accepți provocări”

Decernarea premiilor Göran Gustafsson pentru tineri cercetători (Göran Gustafsson's Award for Young Researchers, Stockholm) (2012)

Laboratorul de Dinamica Gazelor şi Propulsie @ University of Cincinnati, USA (2010)

”Nu ajungi prea departe dacă nu accepți provocări”, spune Mihai Mihăescu, invitatul din această seară al emisiunii Diaspora. Dincolo de granițe, conferentiar universitar (Universitetslektor), specialist în Mecanica Fluidelor și Aeroacustică în Departamentul de Mecanică al Institutului Regal de Tehnologie (KTH) din Stockholm, Suedia.

Este licenţiat al Facultăţii de Mecanică, Specialitatea Autovehicule Rutiere, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (1999), absolvent, în anul 2000, de Studii Aprofundate în Inginerie Mecanică al aceleiaşi universităţi şi, din anul 2005, Doctor în ştiinte, specialitatea Mecanica Fluidelor, al Universităţii  din Lund, Suedia.

Mihai Mihăescu împreună cu Rectorul Universităţii din Lund, Lund, Suedia (2013)

Este stabilit de mai bine de şase ani în Suedia împreuna cu soţia sa Oana (cercetător) şi cei trei copii.

Înainte de a deţine actuala pozitie la KTH, Mihai Mihăescu a fost angajat,  pentru o perioadă de şase ani (postdoctoral student & Research Assistant Professor) al Departamentului de Inginerie Aerospaţială, Laboratorul de Dinamica Gazelor şi Propulsie al Universităţii din Cincinnati, Ohio, USA.

Domeniile sale de cercetare se axează pe metode numerice de calcul pentru mecanica fluidelor (Computational Fluid Dynamics – CFD) şi calcule aeroacustice, dezvoltare si optimizare de software cu aplicaţii în aerodinamică, propulsie dar şi în medicină; cunoștințele fundamentale din mecanica fluidelor, sunt “folosite pentru a cuantifica şi explica fenomene fizice asociate cu instabilităţi de curgere nedorite (cu impact negativ asupra perfomantei aerodinamice sau a sistemului de propulsie), în a intelege mecanismele de producere a sunetului/zgomotului, precum si a identifica mijloace de control a curgerii si reducere a zgomotului.

 “Numai o astfel de abordare a problemei ingineresti poate permite identificarea de soluţii viabile pentru dezvoltarea unor sisteme energetice sau de propulsie mai eficiente și mai ecologice.”, spune Mihai Mihăescu.

“Mai mult, cunostinţe fundamentale de mecanica fluidelor şi aeroacustică pot fi folosite în medicină, de exemplu pentru a înţelege procesul de producere a vocii, dar şi a sforăitului asociat în dese rânduri cu apnea în somn. O astfel de cunoaştere a problemei poate fi esenţială atunci când se doreşte îmbunătățirea calității vieții pacienților cu tulburări de voce, dar şi a pacienţilor cu probleme respiratorii.”

De-a lungul anilor, studiile de cercetare pe care le-a iniţiat sau în care a luat parte Mihai Mihăescu s-au concretizat în parteneriate cu lideri din industrie (e.g. Volvo Cars, Volvo GTT, Scania, Borg Warner, Liebherr Aerospace, GE Aviation) dar şi din medicină (University of Cincinnati-Medical Center, Cincinnati Children’s Hospital-Medical Center, Karolinska Hospital-Solna, Stanford University School of Medicine).

În prezent, grupul său de cercetare cuprinde cinci stundenţi la doctorat si doi studenti post-doctorat, cu proiecte finantate de Swedish Research Council (VR), the Swedish Energy Agency dar şi de parteneri industriali.

Grupul de cercetare, Conferinţa anuală FLOW, de la stânga la dreapta Elias, Lukas, Asuka Gabriele, Mihai, Valeriu, Shyang Maw, Romain şi Ghulam (2017)

Mai mult şi mai multe – pe toate frecvenţele Radio România Cultural dar si pe www.radioromaniacultural.ro, de la ora 21.10 la 22.00

Realizator Corina Negrea

Sursa foto – Arhiva personală