Dispozitive medicale pentru analize folosite în restaurare
10 May 2018
ArtSafari – cea de a 5-a ediție
11 May 2018

Idei în nocturnă – Diaspora. Dincolo de granițe – Două fețe ale aceleiași…NASA

Sursa foto www.nasa.gov/centers/jpl/images/index.html

O ”față” care se uită spre Marte – la 5 mai a.c., de la Baza Forțelor Aeriene Vandenberg din California, NASA lansa cu suces spre Marte, misiunea InSight –  dar și o (altă) față care să se fi întors de la Lună, cel puțin deocamdată, pentru că la sfârșitul lunii aprilie a.c., NASA anunța anularea misiunii Lunar Resources care ar fi trebuit să plece, în 2022, spre Lună.

Sursa foto – blogs.nasa.gov/insight/  si www.nasa.gov/resource-prospector

De ce Marte și nu Luna? De ce misiuni robotice și nu cu echipaj uman? De ce ”misiuni geologice” pe Marte și nu cu scopul cercetării biologiei planetei?...Și multe alte întrebări, la care am căpătat răspuns de la invitatul ediției din această seară, dl. Radu Popa, dr. în biologie, associate professor la Facultatea de Științe Biologice a Universității Southern California din Los Angeles, Statele Unite.

Sursă foto – Arhiva personală Radu Popa 

Diaspora. Dincolo de granițe. Pe toate frecvențele Radio România Cultural și online, pe www.radioromaniacultural.ro

Realizator Corina Negrea

 

Sursă foto – Arhiva personală Radu Popa 

 

Radu Popa este absolvent al Facultății de Biologie a Universităţii din Bucuresti. A fost, câțiva ani, biolog în România după care a început o carieră universitară în Statele Unite. 

În timpul post-doctoratului la Caltech (Pasadena, USA, 2000-2002) a făcut cercetări de astrobiologie pentru NASA și a studiat bacterii magnetice și microfosile din meteoriți marțieni; a fost, de asemenea, colaborator pe un grant NASA de utilizarea de instrumente de pe Curiosity Rover pe Marte, în special privind folosirea instrumentului numit MAHLI.