Știința în cuvinte potrivite
30 May 2017
Exploratorii lumii de mâine
1 June 2017

Azi la Radio România Cultural: Storymania – CETAL, ”uzina de făcut lumină”

În anul 1962, România intra în istorie și scria istoria științei și tehnicii: fizicianul Ion I. Agîrbiceanu construia, pe Platforma de la Măgurele, laserul cu gaz He – Ne în infraroșu – era primul din România și cel de-al patrulea din lume.

55 de ani mai târziu, în 2014, la CETAL, Centrul pentru Cercetări Avansate cu Laseri din cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiației tot de pe Platforma Măgurele, se inaugura laserul de 1 Petawatt – al treilea din lume dar primul din Europa – așadar, o altă premieră!

Pe care România o va înregistra din nou în anul 2019, când tot pe Platforma Măgurele va intra in funcțiune ELI – NP, cel mai puternic laser care va fi fost construit vreodată pînă atunci în lume.

”Precursorul” său este, însă, laserul de 1 Petawatt de la CETAL, ale cărui aplicații acoperă domenii precum cel industrial, al testării echipamentelor folosite în misiunile spațiale dar și în domeniul biomedical, în tratamentul cancerelor.  Despre toate astea – în ediția de astăzi a emisiunii Storymania, 16.00 – 16.30.

Redactor Corina Negrea