#raportuldegarda.ro
20 November 2018
RI2Integrate – Implementarea Infrastructurilor de Cercetare de Înalt Nivel în Regiunea Dunării – evenoiment găzduit de ELI – NP
21 November 2018

Buletin cosmic

Buletinul cosmic realizat de Claudiu Tănăselia poate fi urmărit pe situl www.parsec.ro și pagina fe facebook parsec.ro

  • GSLV Mk.III și GSAT-29

Al doilea zbor al celei mai noi și puternice rachete indiene GSLV Mk.III (o rachetă complet nouă și diferită de GSLV Mk.II, în ciuda numelui), a avut loc miercuri și a urcat pe orbită geostationară satelitul de telecomunicații GSAT-29, care cântărește peste 3.4 tone. Racheta GSLV Mk.III în trei trepte (prima treaptă cu combustibil solid, următoarele două cu combustibil lichid) este lansată de India de la centrul spațial propriu Satish Dhawan din sud-estul Indiei. În următoarele două luni sunt programate încă două lansări ale acestei rachete: în decembrie pentru satelitul de telecomunicații GSAT-7A iar în ianuarie pentru sonda selenară Chandrayaan-2.

  • Falcon 9 Es’hail-2

Joi, a 63-a lansare a unei rachete Falcon 9 și a 17-a din acest an, a urcat pe orbită geostationară satelitul de telecomunicații Es’hail-2, pentru Qatar. Prima treaptă a rachetei s-a aflat la al doilea zbor, după ce în iulie a lansat și satelitul Telstar-19V și a fost recuperată din nou pe barja Of Course I Still Love You din Atlantic și urmează să fie folosită din nou anul viitor. SpaceX mai are programate 4 lansări în acest an, din care una spre Statia Spațială Internațională și una cu un satelit GPS de nouă generație, lansare pentru forțele aeriene ale SUA, primul zbor al capsulei Dragon-2 fără echipaj la bord fiind amânat pentru ianuarie 2019.

  • Soyuz-FG cu Progress MS-10 și Antares cu Cygnus

Vineri și sâmbătă au avut loc două lansări cu provizii, experimente științifice și combustibil spre Stația Spațială Internațională, din Rusia și respectiv Statele Unite. O rachetă Soyuz-FG s-a aflat pentru prima dată pe o rampă de lansare după incidentul cu capsula Soyuz MS-10 din 11 octombrie și a lansat fără probleme nava cargo Progress MS-10, care a andocat duminică la modulul Zvezda al ISS, în timp ce o rachetă Antares a lansat o capsulă Cygnus tot spre ISS, ambele construite de fosta compania Orbital ATK, actuala Northrop Grumman. Cygnus a ajuns luni în vecinătatea stației spațială, dar pentru că aceasta nu poate andoca direct cu ISS, a fost capturată folosind brațul robotic la stației și cuplata cu modulul Unity. Alături de Progress MS-10 și Cygnus, la ISS se mai află andocate capsula Soyuz MS-09 la modulul Rassvet (cea care a fost cauza ușoare depresurizari de la sfârșitul lui august) și o mai veche navă Progress MS-09, andocată la modulul Pirs. Trei noi astronauți vor ajunge la bordul Stației Spatiale Internaționale la începutul lunii decembrie.

  • Changzheng 3B cu doi sateliți Beidou

Duminică, o rachetă Changzheng-3B a lansat din China alți doi sateliți din propriul sistem global de poziționare Beidou, sistem care urmează să devină complet operațional din 2020, în prezent aflându-se pe orbită 25 din cei 35 de sateliți Beidou necesari. A fost și un ultim test al rachetei Changzheng-3B, înainte de lansarea, la începutul lunii decembrie, o ambițioasă misiune spre fața nevăzută a Lunii.

  • InSight se pregătește de amartizare

În mai puțin de o săptămână, sonda americană InSight va plonja prin atmosfera marțiană și va încerca să ajungă pe suprafața planetei în 26 noiembrie. InSight nu este un rover, sonda nu se va putea deplasa ci este vorba despre o platformă staționară care urmează să studieze cutremurele marțiene, cauzate în principal de impactul cu meteoriți, pentru a afla astfel informații despre structura interioară a planetei Marte.

  • Tot referitor la Marte, NASA a decis luni zona unde va amartiza viitorul rover, care urmează să fie lansat în 2020 și care se va îndrepta spre craterul marțian Jezer, care se pare că a găzduit în trecutul geologic al planetei o imensa deltă, așadar este o zonă extrem de atractivă pentru cercetători.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță