Știri SF
15 October 2021
Filmul de weekend Lo and Behold: Reveries of the Connected World – Priviți și vă minunați de visul lumii conectate, regia Werner Herzog (2016)
15 October 2021

Buletin cosmic – Ce a declarat William Shatner, alias căpitanul Kirk din Star Trek, la revenirea pe Pământ

Știrile pe larg le urmăriți pe www.parsec.ro

  • Miercuri, după o amânare de 24 de ore din cauza vremii nefavorabile, William Shatner și alți trei turiști spațiali au urcat în capsula New Shepard și au ajuns până la granița spațiului cosmic. Experiența l-a marcat pe Shatner până la lacrimi, după ce a revenit înapoi pe Pământ, declarând că își dorește să nu-și revină niciodată din starea în care se afla. William Shatner, interpretul bine-cunoscutului căpitan Kirk din serialul original Star Trek, a devenit astfel, la 90 de ani, cea mai în vârstă persoană care a ajuns în spațiu, devansând-o pe Wally Funk, care a zburat cu aceeași capsulă, cu câteva luni în urmă. Capsula RSS First Step s-a aflat la al 4-lea zbor, al 2-lea cu echipaj la bord și de această dată s-a înălțat până la 106 km altitudine. Viteza maximă atinsă a fost de 3597 km/h și întregul zbor a durat 10 minute și 17 secunde, de la lansare și până când capsula a atins solul.
  • După un drum de 16 zile, în care a trecut și prin canalul Panama, telescopul spațial James Webb a ajuns cu bine din California în Guiana Franceză, unde este pregătit pentru lansarea programată în 18 decembrie, la bordul unei rachete europene Ariane 5. După ce a fost asamblat în centrul Goddard la NASA și testat la centrul spațial Johnson din Houston, telescopul a părăsit teritoriul SUA prin portul din Los Angeles și se pregătește pentru o aventură de peste 1.5 milioane de kilometri, pentru a ajunge în punctul Lagrange Pământ-Lună, destinația sa finală, de unde ne va dezvălui misterele universului primordial, pentru că spre deosebire de Hubble, JWST va privi mai departe în timp, în domeniul infraroșu, în momentele în care primele galaxii luau formă. Va fi cel mai scump obiect lansat vreodată în spațiu, costul întregului proiect fiind estimat la aproximativ 10 miliarde de dolari.
  • Lucrurile merg atât de rău pentru Boeing și capsula Starliner încât NASA a anunțat că echipajul care urma să zboare în misiunea Starliner-1 a fost mutat pe capsula Dragon și misiunea devine Crew-5. Starliner-1 urma să fie prima misiune operațională cu echipaj a capsulei Starliner, după efectuarea celui de-al doilea zbor test, OFT-2, în prezent programat pentru anul viitor, din cauza problemelor cu unele valve blocate, din cauza coroziunii depistate pe traseele de combustibil. Misiunea SpaceX Crew-5 este programată pentru august 2022, iar la această misiune urmează să participe Nicole Mann, Josh Cassada și Jeannette Epps (mutați de la Boeing/Starliner-1), împreună cu un astronaut JAXA sau ESA, probabil Koichi Wakata.

Foto: https://pbs.twimg.com/media/FBYQlBPVgAIMAWp?format=jpg&name=4096×4096

Sursa: Blue Origin (https://twitter.com/blueorigin/status/1447364639612755976?s=20)

Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță