SF-ul lui Dan D. Farcaș (2)
23 April 2021
Dimensiunea științifică a artei: Filmul de weekend – A scanner darkly – Viziuni întunecate (2006) – regia Richard Linklater
23 April 2021

Buletin cosmic – Elicopterul Ingenuity a efectuat primul său zbor pe Marte

Foto: https://mars.nasa.gov/resources/25811/ingenuity-right-after-a-spin/

SpaceX a câștigat competiția organizată de NASA pentru un lander lunar pentru viitorii astronauți din cadrul programului Artemis! NASA a ales soluția SpaceX (Starship) în detrimentul propunerilor ceva mai tradiționale din partea National Team (Blue Origin, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Draper) sau Dynetics / Sierra Nevada. Astfel, SpaceX va primi 2.9 miliarde de dolari pentru a transporta astronauții americani pe suprafața Lunii (soluția oferită de SpaceX a fost și cea mai ieftină dintre cele trei propuneri).

Rusia va face o inspecție tehnică a modulelor proprii din cadrul Stației Spațiale Internaționale, pentru a decide dacă se poate retrage din proiect în 2025, pentru a forma o stație spațială proprie (Russian Orbital Space Station – ROSS). Vicepremierul Iuri Borisov declară că vârsta modulelor ISS pune în pericol viața cosmonauților de la bord, deci e nevoie de o nouă stație spațială, iar directorul Roscosmos, Dimitri Rogozin, spune că noul modul NEM (care inițial urma să fie atașat la ISS), va fi lansat în 2025 și va deveni nucleul în jurul căruia se va construi viitoarea stație spațială rusă.

Primul zbor al elicopterului marțian Ingenuity a avut loc luni și a durat 39 de secunde. Acesta s-a ridicat de la sol până la o înălțime de 3 metri, după care a revenit înapoi. NASA pregătește și alte zboruri, mult mai îndrăznește, pentru următoarele două săptămâni.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță.

Știrile pe larg pot fi urmărite pe site-ul www.parsec.ro.