Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – 28 iulie 2022 – Monica Ionița-Scholz: În Germania, în general, nu prea se iau decizii fără expertiză științifică!
26 July 2022
Orașul Busan din Republica Coreea găzduiește cea de-a 31 a ediție a Adunării Generala a Uniunii Astronomice Internationale – Busan, Republica Coreea
9 August 2022

Buletin cosmic – Italianca Samantha Cristoforetti a devenit prima femeie din europa care a efectuat o activitate extravehiculară

 

Știrile pe larg le urmăriți pe www.parsec.ro

  • În ciuda amenințărilor fostului director al Roscomos care vizau colaborarea dintre Rusia și Europa la bordul Stației Spațiale Internaționale, joia trecută, în 21 iulie, Oleg Artemiev și Samantha Cristoforetti au efectuat o activitate extravehiculară pentru continuare operațiunilor de punere în funcțiune a brațului robotic european atașat modulului Nauka. Cu această ocazie, cei doi au lansat și 10 sateliți de mici dimensiuni, aparținând unor universități din Rusia. Astfel, Cristoforetti a devenit prima femeie din europa care a efectuat o activitate extravehiculară și doar a treia femeie care a efectuat o astfel de misiune într-un costum spațial rusesc Orlan.
  • Duminică 24 iulie, o rachetă Changzheng-5B a lansat modulul Wentian, care câteva ore mai târziu a andocat la Stația Spațială Chineză. Așa cum ne așteptam, prima treaptă a rachetei a rămas necontrolat pe orbită și urmează să revină prin atmosferă în următoarele zile. Ca de obicei, nu știm unde vor cădea resturile acestei trepte care acum cântărește 20 de tone, însă cu siguranță va fi undeva între 42° latitudine sudică și 42° latitudine nordică, deci teritoriul României este în siguranță, fiind în afara acestei benzi.
  • Compania europeană Eutelsat va fuziuna prin absorbție cu compania britanică OneWeb, într-o încercare de a face mai bine față concurenței cu SpaceX și Starlink. OneWeb a avut probleme financiare în 2020, când a fost cumpărată de guvernul britanic, însă actuala situație din Ucraina nu a ajutat deloc compania britanică. Eutelsat oferă servicii de internet folosind proprii sateliți de telecomunicație, însă de acum va putea să își extindă portofoliul și cu servicii de internet de mare viteză și latență scăzută, oferite de sateliții OneWeb aflați pe orbită terestră josă. Eutelsat va cheltui 3.4 miliarde de dolari pentru achiziționarea OneWeb.

Foto: Samantha Cristoforetti la bordul Stației Spațiale Internaționale (Sursa: ESA) https://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2015/02/samantha_in_cupola/15247338-2-eng-GB/Samantha_in_Cupola.jpg)

Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță