SF-ul în istoria literaturii (2)
21 May 2021
Dimensiunea științifică a artei: Filmul de weekend – Never let me go (2010) in regia lui Mark Romanek
21 May 2021

Buletin cosmic – Regizorul Klim Shipenko și  actrița Yuliya Peresild vor filma, la toamnă, pe Stația Spațială Internațională

 

21 mai 2021

Știrile pe larg pot fi urmărite pe site-ul www.parsec.ro

  • Lansare ratată pentru racheta Electron: imediat după separarea de prima treaptă, motorul treptei secundare a fost activat, dar orientarea rachetei suferit imediat schimbări bruște, după care motorul s-a oprit si RocketLab a pierdut telemetria. Cei doi sateliți BlackSky care urmau să ajungă pe orbită terestră heliosincronă au fost pierduți. Lansarea a avut loc la sâmbătă, 15 mai, ora 14:11 EEST, de pe rampa LC-1A din Mahia, Noua Zeelandă. Este al doilea eșec Electron din ultimul an, după lansarea ratată din 4 iulie 2020. Un aspect pozitiv: recuperarea primei trepte Electron a reușit, aceasta revenind controlat deasupra oceanului, de unde a fost preluată de o ambarcațiune, urmând ca în viitor să fie recuperată direct din aer, folosind un elicopter.
  • Landerul chinez și roverul Zhurong au ajuns cu bine pe solul marțian în noapte de vineri spre sâmbătă! China a devenit astfel a treia națiune care reușește să așeze cu succes o sondă pe Marte, după Statele Unite și URSS. Roverul a ajuns în zona denumită Utopia Planitia, nu de parte de locul unde a aterizat sonda americană Viking-2 în 1976. Spre deosebire de Perseverance, nu a existat o platformă care să coboare roverul pe suprafață, în schimb landerul va ateriza propulsiv, după care Zhurong va coborâ pe suprafața marțiană folosind o rampă. În acest moment, pe suprafața lui Marte, se află patru sonde active: InSight, Curiosity, Perseverance și Zhurong. Iar China, în acest moment, operează două sonde pe suprafața Lunii, una pe orbita lui Marte, una pe suprafața lui Marte și o stație spațială pe orbita Pământului.
  • Acum că au început zborurile capsulei Dragon spre Stația Spațială Internațională, crește foarte repede numărul de turiști orbitali. Între 2001 și 2009, am avut 7 turiști orbitali, iar dacă totul merge conform planului, doar anul acesta vom avea 8 turiști pe orbită! Soyuz MS-19 (programat pentru lansare în 5 octombrie) îi vor duce pe ISS pe regizorul Klim Shipenko și pe actrița Yuliya Peresild (alături de comandatul Anton Shkaplerov).  Soyuz MS-20 (programat pentru lansare în 8 decembrie) îi vor aduce pe ISS pe Yusaku Maezawa și Yozo Hirano (alaturi de comandantul Alexander Misurkin). Iar la toamnă vom avea misiunea SpaceX Inspiration4, care nu ajunge la ISS, dar care îi va duce pe orbită pe Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor și Christopher Sembroski. După care avem zborurile Blue Origin, companie care plănuiește cel puțin un zbor spațial suborbital în 2021, cu capsula New Shepard.

Foto: actrița rusă Yuliya Peresild

Sursa foto: https://www.facebook.com/yuliya.peresild/

Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță