Mihail Grămescu – 70 de ani
19 February 2021
Dimensiunea științifică a artei – Brâncuși dintr-o perspectivă inginerescă
19 February 2021

Buletin cosmic – SpaceX a lansat până acum 1145 de sateliți Starlink

Nava cargo Progress MS-15 (fundal), la câteva minute după decuplarea de modulul Pirs al Stației Spațiale Internaționale (Sursa foto: NASA)

Ca în fiecare vineri, la Buletinul cosmic comentăm trei dintre cele mai importante evenimente legate de spațiul cosmic, împreună cu Claudiu Tănăselia, autorul site-ului www.parsec.ro.

NASA a decis ca misiunea Europa Clipper să fie lansată în 2024 folosind o rachetă privată (probabil Falcon Heavy) și să nu mai aștepte disponibilitatea unei rachete SLS, a cărei întârziere ar putea amâna misiunea spre satelitul jovian (Artemis va avea prioritate pentru SLS, în defavoarea misiunilor cu sonde interplanetare). Nici cele două module ale viitoarei stații spațiale selenare Gateway, PPE și HALO, care vor fi lansate împreună în 2023, nu vor mai fi ridicate pe orbită de SLS, ele urmând să fie lansate de Falcon Heavy. SpaceX va primi pentru această misiune 331 milioane de dolari, de trei ori mai mult decât pentru misiunea Psyche din 2022. Până în 2025, programul Artemis (rachetele SLS, capsulele Orion, stația spațială lunară Gateway, rampele și turnul de lansare și toată infrastructura aferentă) va costa, conform unui audit, pe baza fondurilor cerute de NASA, nu mai puțin de 86 miliarde de dolari. Asta în condițiile în care aselenizarea din cadrul misiunii Artemis III va avea loc în 2024, dar această dată devine din ce în ce mai neverosimilă pe zi ce trece.

Lansarea unei rachete Falcon 9 care a trimis pe orbită alți 60 de sateliți nu a decurs întocmai cum își doreau inginerii de la SpaceX: deși treapta a doua s-a desprins în siguranță de treapta primară și astfel sateliții au ajuns pe orbită, recuperarea treptei primare nu a reușit, așa cum ne-a obișnuit deja compania lui Elon Musk. A fost al 6-lea și ultimul zbor pentru treapta B1059, cea care a lansat ultima dată satelitul secret NROL-108, în decembrie 2020. Ultima dată când SpaceX a pierdut o treaptă primară a fost în martie 2020, de atunci reușind nu mai puțin de 24 de recuperări succesive. SpaceX a lansat până acum 1145 de sateliți Starlink.

Nava cargo Progress MS-15 s-a desprins marți de modulul Pirs al Stației Spațiale Internaționale și a revenit distructiv prin atmosferă, câteva ore mai târziu. Următoarea navă cargo, Progress MS-16, a fost lansată luni de la Baikonur, la bordul unei rachete Soyuz-2.1. Progress MS-16 transportă 2460 kilograme de provizii și combustibil pentru Stația Spațială Internațională, din care 600 kilograme combustibil, 40.5 kilograme aer (comprimat), 420 kilograme de apă și 1400 kilograme de obiecte personale pentru echipaj, experimente și provizii. Progress MS-16 va rămâne andocată la ISS până în luna iunie, când se va desprinde împreună cu modulul Pirs, pentru a face loc viitorului modul Nauka care va ajunge în această vară pe orbită și care va fi cuplat cu modulul rusesc Zvezda. În acest moment, la Stația Spțială Internațională, se află andocate capsulele Progress MS-14 (la Zvezda, din 25 aprilie 2020), Soyuz MS-17 (la Rassvet, din 14 octombrie 2020) și Dragon C207 “Resilience” (la Harmony, din 17 noiembrie 2020).

Buletinul cosmic realizat de Claudiu Tănăselia poate fi urmărit pe site-ul https://www.parsec.ro/bul/101 și pagina de facebook https://www.facebook.com/parsec.ro.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță