REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?
21 December 2019
În urmă cu 407 ani, planeta Pluto era observată pentru prima dată de Galileo Galilei
28 December 2019

CONSULTAŢII 23 DECEMBRIE 2019


Sărbătorile de Iarnă bat la uşă, iar sfatul unanim al medicilor este cumpătarea şi evitarea exceselor. Ultima ediție din acest an a emisiunii CONSULTAȚII a adus în faţa microfonului  specialiști din domeniul nutriției, dar și ai medicinei sportive, pentru promovarea unui stil de viață sănătos (care include în primul rând o dietă echilibrată și mișcare fizică zilnică). 
Sărbătorile de Iarnă înseamnă împodobirea bradului, venirea lui Moș Crăciun, bucuria de a dărui, colinde, crenguțe de vâsc, momente petrecute cu cei dragi, dar și multe mese îmbelșugate stropite cu alcool. Un consum cu măsură este recomandarea medicilor în privința alcoolului, mai ales în perioada imediat următoare. În plus, cei care au boli cronice sau alte patologii asociate trebuie să fie de două ori mai atenți. Limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății pentru un consum moderat de alcool, care nu pune probleme, sunt cel mult două unități pe zi la bărbați și cel mult o unitate pe zi la femei, iar după vârsta de 60 de ani – cel mult o unitate pe zi, indiferent de sex. Se consideră o unitate de alcool – o sticlă de bere de 330 ml, un pahar de vin de 125 ml sau 40 ml de băutură spirtoasă.

Pe de altă parte, psihologii amintesc la rândul lor, că sărbătorile reprezintă perioada în care se acordă o mai mare atenție familiei și prietenilor, iar presiunea creată de imaginea idealizată promovată de media duce la creșterea numărului de cazuri de depresii. Trebuie să fim atenți la persoanele din jurul nostru pentru a depista eventuale semne care anunță instalarea depresiei. Primul pas în tratarea acesteia înseamnă conștientizarea problemei și apelarea la un specialist.

Sursă FOTO: RADOR.