Știința 360 – 10 noiembrie 2021 – COP26, Glasgow, Scoția – Avem motive de optimism
10 November 2021
ȘTIINȚA 360 – 10 NOIEMBRIE 2021 COVID, O PANDEMIE ÎN DEFĂȘURARE
10 November 2021

Cu Bună Știință: Antimicrobienele, o sabie tocită?

Astazi, de la ora 19,00, Bucharest Science Festival organizeaza online conferinta ” Cu Bună Știință: Antimicrobienele, o sabie tocită?” (https://www.facebook.com/events/1531875713849089/)

Antibioticele, antiviralele și toate celelalte antimicrobiene fac parte din arsenalul nostru esențial. În lipsa lor ororile trecutului s-ar reîntoarce, căci boli considerate, astăzi, banale ar deveni, dintr-odată, aproape imposibil de tratat. Dar dacă toate aceste arme ar începe să-și piardă eficacitatea? Dacă în locul “gloanțelor magice” la care visa Paul Ehrlich am rămîne doar cu niște săbii tocite?

Departe de a fi întrebări retorice, problema scăderii eficacității antimicrobienelor începe să se pună din ce în ce mai acut, iar noi tulpini de microorganisme capabile să reziste medicamentelor curente, apar constant.

Cum putem împiedica sau, măcar, întîrzia apariția acestor “super-microbi”? Cum ne putem proteja arsenalul existent și cum putem dezvolta noi arme care să ne apere de asaltul neîncetat al patogenilor? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări împreună cu un grup de cercetători, de medici și de activiști preocupați de fenomenul rezistenței la antimicrobiene.

Dr. Cristian Coman este cercetător în cadrul Institutului de Cercetari Biologice Cluj. Principalele direcții de investigație ale lui Cristian vizează problema rezistentei la antibiotice din perspectiva conceptului One Health, analiza rezistenței la antibiotice în medii non-clinice și utilizarea apelor uzate ca posibilă “oglindă” a rezistenței antimicrobiene clinice.

Iulia Constantin este farmacist primar, absolventă a Facultății de Farmacie din cadrul UMF Carol Davila și a Facultății de Psihologie din cadrul Universității București. Iulia lucrează ca Regulatory Affairs Manager într-o companie din domeniul farmaceutic.

Medicul Ionuț Poeană este specializat în nefrologie și lucrează de anul acesta într-un Centru de hemodializă din Călărași și în Spitalul județean Călărași. Anterior a lucrat timp de doi ani în Spitalul universitar din Lund, Suedia.

Dr. Alina Jurcoane este cercetător în neuroștiințe. A studiat medicina, are un doctorat în biologie și o experiență îndelungată în cercetarea medicală în domeniul imagisticii cerebrale.

Gabriela Mirescu este politolog și specialist în comunicare, licențiată în Științe Sociale la Universitatea din Fribourg, Elveția. În 2019 a fondat Rețeaua de Solidaritate pentrua crea punți de dialog între românii din diaspora și cei de acasă.

Iulia, Ionuț, Alina și Gabriela fac parte din Rețeaua de Solidaritate.

Ca de obicei, gazdele evenimentului sînt Corina Negrea și Alexandru Toma Pătrașcu.

Corina a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică a Universității din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Cu o experiență de peste două decenii în acest domeniu, a realizat sute de interviuri cu cercetători români și străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la decernarea premiilor Nobel.

Toma este fondatorul și directorul Bucharest Science Festival și autorul cărții Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri (https://www.goodreads.com/…/54834633-povestiri-despre…), apărută de curînd la Editura Humanitas. După absolvirea Facultății de Electronică a Universității Politehnica din București a urmat programul de masterat în afaceri al The Open University, Marea Britanie, specializîndu-se ulterior în comunicare.