CONFERINȚĂ DE LANSARE A PROIECTELOR ȘTIINȚIFICE DIN CADRUL PROGRAMULUI DE CERCETARE-DEZVOLTARE AL AOSR
16 May 2017
Diaspora. Dincolo de graniţe: Invitat, medicul Gheorghe M. Constantinescu
18 May 2017

“D – EMERSYS – Forță de intervenție rapidă în situații de urgență pe fluviul Dunărea”  

Recent la sediul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INFM) a avut loc lansarea oficială a  proiectului – „D – EMERSYS – Forță de intervenție rapidă în situații de urgență de tip CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear) pe fluviul Dunărea”.

Este vorba de un parteneriat româno-bulgar, între Institutul de Fizica Materialelor de la Măgurele, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Centrului Operațional Național al Direcției Generale de Securitate la Incendiu și Protectie Civilă din Bulgaria.
Prin intermediul acestui proiect IGSU va beneficia de trei ambarcațiuni  de intervenție rapidă cu capacitate de detecție in – situ a elementelor toxice de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară în componentele acvatice din mediu, precum și de intervenție imediată în cazul producerii unui incendiu la structurile plutitoare și la cele aflate în apropierea țărmului. În cazul unor accidente la frontiera româno-bulgară, ambarcațiunile speciale vor acționa atât pentru un mal cât și pentru celălalt.
 
Interviu cu dr. Ionuț Enculescu – dir. gen. Institutul de Fizica Materialelor, lt.col. Radu Cristian, IGSU, dr. Mitică Drăgușin – director  Securitate Nucleară IFIN-HH.