A treia zi a exercitiului Seism 2018
15 October 2018
#raportuldegarda.ro
16 October 2018

Deep sound of Maramureș devine Deep sound of Space

 

Deep sound of Maramureș, proiectul lui Peter Gate și Marius Rițiu, care a dus sunetele adânci ale Maramureșului dincolo de ocean, printr-o transmisiune live din Vișeul de Sus, în aula Universității din New York, devine Deep Sound of Space.

Sunetele adânci ale spațiului se referă la o aplicație pe care oricine o poate avea pe telefonul mobil, și care permite ascultătorului să modifice parametrii sunetului prin poziționarea lui în spațiu. Bunăoară aflat în parcul Herăstrău, într-o anumită zonă, în mod virtual, ar putea să fie înconjurat de instrumentele unei întregi orchestre, a căror sunete se pot auzi în difuzorul telefonului. Dar, mișcarea ascultătorului în acel spațiu l-ar putea apropia mai mult de câte unul din instrumente, și celelalte să piardă din intensitate. Mai mult de atât, o instalație de realitate virtuală l-ar putea face să și vizualizeze aceste instrumente, care altminteri se află doar în spațiul virtual. Aceeași aplicație de telefon ar putea să transforme o simplă plimbare prin oraș într-o vizită însoțită de un ghid turistic. Pe măsură ce te apropii de un obiectiv turistic, cultural sau muzeal  auzi în căști explicațiile asociate acelui loc.

Deep Sound of Space este de asemenea un proiect muzical, realizat de Peter Gate și Marius Rițiu în care folosesc fragmente de fracțiuni de secundă din sunetele planetelor, care printr-o prelucrare specială se transformă în muzică electronică inspirată și creeată din sunetele adânci ale spațiului cosmic.

 

Interviu cu Peter Gate (Petru Pap)

Realizator Mihaela Ghiță

Fotografii din arhiva personală Peter Gate