În căutarea moderației…pierdute?
15 February 2018
Rămas bun, Claudia!
16 February 2018

Despre tehnologie în muzica contemporană 

Cătălin Crețu, compozitor și artist multimedia, se folosește de senzori electronici pentru a ”prepara” pianul, obținând ”pianul augmentat” după cum îl denumește. Pianul augmentat și miniaturile compuse pentru acest instrument hibrid, acustic și electronic, au fost subiectul și obiectul unui studiu postdoctoral la Institutul MIDAS, în cadrul Universității Naționale de Muzică București, acum câțiva ani.
”Dacă aș fi un factor decident aș introduce un curs de matematici aplicate în universitățile de artă. Pentru România ar fi necesar măcar introducerea unor secții de master interdisciplinar pentru studenții la arte.” Afirmă Cătălin Crețu care are o dublă specializare, înainte de a termina studiile la Conservator a absolvit Ingineria Electromecanică, ceea ce îi asigură  competențele tehnice necesare pentru instalațiile sale muzicale.
Cătălin Crețu este autorul ”pianului augmentat” un intsrument electro-acustic reprezentat de un pian obișnuit, de concert, dotat cu senzori de mișcare, de presiune, de lumină, care manevrați într-un anume fel, conform partiturii speciale, împreună cu claviatura clasică a pianului și conform unor algoritmi special programați de computer, oferă lumii un alt fel de muzică, un alt fel de spectacol, augmentate de tehnologie.
Interviu cu Cătălin Crețu, compozitor și artist multimedia
Realizator Mihaela Ghiță