Idei în nocturnă: Sănătatea publică, serviciu esențial
5 November 2020
SpaceX, pregătiri pentru lansarea a patru astronauți spre Stația Spațială Internațională
6 November 2020

Dimensiunea științifică a artei: Adrian Moleavin – Peter Zumthor este ceea ce se numește un arhitect artist

Pentru ultimul episod al interviului in serial cu arhitectul adrian Moleavin m-am gandit sa vorbim despre un arhitect celebru. Ca neofit in domeniu, primul nume care mi-a venit in minte a fost Zaha Hadid, pentru ca a fost o femeie al cărei nume a devenit o marcă în arhitectură, pentru că a fost o femeie care s-a impus în această lume în care arhitecții celebri sunt bărbați, pentru că provenea din Irak și nu în ultimul rând pentru o stire care ține de lumea mondenă, este cea care a proiectat o reședință cu aspect de navă extraterestră pentru milionarul rus Vladislav Doronin și iubita lui Naomi Campbell.

Dar, nu despre Zaha Hadid vom vorbi, ci despre un nume mai puțin cunoscut în lumea noastră obișnuită, dar un arhitect titrat în în breasla lui.

Este vorba de Peter Zumthor, onorat cu Premiul Pritzker pentru Arhitectură în anul 2009, un fel de Oskar în lumea arhitecților.

Despre  Peter Zumthor se spune că este asemenea unui călugăr, cu principii de fier atât profesional cât și în viața privată. Fundația pe care a înființat-o nu are un site web, nu își face reclamă desigur că are un sediu proiectat chiar de Peter Zumthor, arata minimalist, ca un fel de cazemată în munți, Peter Zumthor pare că se călăuzește după dictonul ”calul bun se vinde din grajd” nu e nevoie sa il duci la targ. Spre deosebire de iconika Zaha Hadid Peter Zumthor a refuzat propuneri venite de la milionari americani spunând că el nu vrea să mai aducă pe lume încă o vilă somptuoasă și că el este cel care își alege clienții și nu clienții pe el.

Foto capela Bruder Klaus Field Chapel / Peter Zumthor

Sursa foto Bruder Klaus Field Chapel / Peter Zumthor