DOCUMENTAR: 173 de ani de la nașterea inventatorului Thomas Alva Edison
11 February 2020
Pastila antistres – IUBIREA ȘI TEORIA ATAȘAMENTULUI
11 February 2020

Dimensiunea științifică a artei – Ana Golici – Gândacul de bucătărie furat din expoziție, ep. 2

Ana Golici, Portrait of a Flea, 1996

Ana Golici, a fost dintotdeauna  interesată de natură, de plante, de insecte și viețuitoare subacvatice și de la un moment dat lucrările ei au fost realizate cu ajutorul microscopului electronic cu baleiaj. 

Pentru a putea fi văzute la microscopul electronic, insectele trec printr-un proces de preparare care implică acoperirea lor cu o pulbere foarte fină de aur sau platină. Într-una din expozițiile ei, Ana Golici a expus portretul unui gândac de bucătărie realizat la microscopul electronic și chiar insecta acoperită cu pulbere de aur care fusese studiată. Gândacul era atât de frumos încât a dispărut din vitrină și nu pentru că ar fi fugit să își întâlnască confrații ci pentru că a fost furat.

Portrete de insectele văzute la microscop au constituit o serie specială realizată de Ana Golici la microscopul electronic cu baleiaj. 

Una dintre lucrările cele mai interesante o constituie puricele mărit de 750 de ori și reconstituit din 200 de imagini pe hartie polaroid. ”Mare cât tot peretele galeriei, când intrai în încăpere, imaginea puricelui era copleșitoare”, povestește Ana Golici despre lucrarea prezentată în anul 1995 la New York. 

Interviu cu Ana Golici – artist 

Realizator Mihaela Ghiță