CONSULTAȚII – 4 DECEMBRIE 2021 Telemedicina – între necesitate și provocări
4 December 2021
ȘTIINȚA 360 – 6 DECEMBRIE 2021 COVID, O PANDEMIE ÎN DESFĂȘURARE
6 December 2021

Dimensiunea științifică a artei: Andrei Mateescu – Arta digitală a deschis o nouă filă în istoria artei, prin apariția NFT

 

Fenomenul NFT în artă a început acum circa 2 ani, când Beeple, un artist american a vândut unui colecționar, un film animat de 10 secunde cu suma de  67.000 de dolari. Lucrurile nu s-au oprit aici, câteva luni mai târziu, lucrarea este scoasă la licitație și casa Christie’s îl vinde pentru 6,6 milioane de dolari. În felul acesta Beeple, pe numele real Mike Winkelmann, urcă în top 3 al celor mai valoroși artiști în viață. 

Așa s-a scris istoria unei noi forme de artă digitală, aflată exclusiv în spațiul virtual al internetului, care se comercializează doar cu criptomonede și care se numește NFT – Non Fungible Token, un termen de specialitate din lumea financiară.

În vara aceasta în București au avut loc, aproape simultan, 2 expoziții cu lucrări de tip NFT. Cea despre care vom vorbi acum s-a desfășurat la Galeria Leilei: This will age really well. Cei 11 artiști care au expus lucrări fizice în galerie, au avut fiecare un NFT,  oferit gratuit oricărui vizitator de la vernisaj.

***

Ce este un jeton infungibil și cum poate fi acesta de folos pentru comunitatea artistică ? Cum sunt lucrările digitale afectate de trecerea timpului comparativ cu cele fizice ?
Ce impact are fluxul și refluxul piețelor cripto asupra valorii intrinseci a unei lucrări ? 

Iată câteva dintre întrebările pe care se bazează expoziția „This will age really well”, care se va deschide joi, 8 iulie, la Leilei Gallery din București (Strada Aurel Vlaicu 88-90). 

Dacă ești gata să sari în trendul NFT, fie cu entuziasm fie cu reținere critică, Leilei Gallery propune prima expoziție NFT de grup în care 11 artiști emergenți și consacrați își vor prezenta lucrările fizice și digitale. 

Artiști invitați : Laurian Bardoș, George Crîngașu, Lucian Hrisav, IIOANA, Bernard Joisten, Albert Kaan, Nico Mureș, Marina Oprea, Lost.Optics, Dan Perjovschi, ZafGod.

Curatoriată ca poveste în 4 capitole, expoziția va urmări diferitele deveniri ale lucrărilor, trasând paralele și intersecții între o materialitate în continuă degradare și o contraparte digitală. Conceptul expozițional așază timpul deasupra dualității fizic – digital pentru a urmări modalitățile în care acesta determină degradarea unei lucrări sau, dimpotrivă, îi permite anduranța. 

„Am început să mintez din noiembrie anul trecut și am NFT-uri listate pe OpenSea, pe Hic et Nunc și pe Rarible. NFT-urile sunt un nou mod de a interacționa și indexa o parte dacă nu chiar toată realitatea noastră”, a explicat ZafGod / Alexandru Zaharia, unul dintre artiștii care au curatoriat și implementat proiectul. 

Într-un context economic care a precarizat mult artiștii, soluția NFT-urilor (jetoane infungibile) poate părea o rază de speranță, mai ales ținând cont evoluției accelerate a acestui trend. Dar este el cu adevărat sustenabil ? Curioșii, entuziaștii și criticii sunt așteptați la vernisajul de la Leilei Gallery ca să privească obiectele de artă din spațiu, să descopere lucrările digitale și să își înceapă prima colecție de NFT-uri. 

„Gândește-te, o galerie de artă să facă o expoziție de NFT-uri ? Ce vremuri trăim !” a observat Lucian Hrisav, unul dintre artiștii care au inițiat proiectul. 

 

Leilei Gallery este o galerie recent deschisă în București ce își propune să expună artă contemporană și modernă, pentru a intriga publicurile locale și internaționale, consolidând și susținând astfel scena de artă din România. 

Echipă de proiect: Lucian Hrisav, Ioana Marșic, Andrei Mateescu, Raluca Țurcanașu, Alexandru Zaharia, Leilei Chen 

https://www.leileigallery.ro/exhibitions/age-really-well

Interviu cu Andrei Mateescu – galeria Leilei

Realizator Mihaela Ghiță