CONSULTAȚII – World Food Day 2020 (16 octombrie)
16 October 2020
Pastila antistres: „Termenul limită” – instrument al performanței
19 October 2020

Dimensiunea științifică a artei: Aura Bălănescu – Cea de a treia stare a minții – aproape întreaga noastră realitate a ajuns să fie intermediată de tehnologie ep.1

Invitata mea din această săptămână este Aura Bălănescu, artist multimedia, absolventă a secției de sculptură a Universității de Vest din Timișoara. Sculpturile Aurei au depășit stadiul material, ele nu mai sunt obiecte  tridimensionale în spațiul fizic, ele sunt percepute ca fiind tridimensionale. În parcursul artistic al Aurei Bălănescu, ea a realizat că, există o a treia stare a minții, aceea dată de percepția intermediată de tehnologie. Cu alte cuvinte, creierul percepe într-un anume fel imaginea văzută cu un singur ochi, cu ambii ochi și altfel când privim prin intermediul diverselor dispozitive precum: ochelari de realitate virtuală, ochelari stereoscopici, proiecții și așa mai departe. 

Aura Bălănescu a observat și a experimentat în lucrările ei, că anumite combinații de culori produc efecte optice, care privite prin ochelarii stereoscopici dau impresia de tridimensionalitate, chiar dacă ele sunt picturi bi-dimensionale. Desigur că acest efect de stereoscopie nu este invenția ei, dar noutatea adusă de ea este aceea că a descoperit 12 combinații de culori care dau acest efect de tridimensionalitate.

Credit foto: arhiva Aura Bălănescu 

Interviu cu Aura Bălănescu – artist multimedia https://aurabalanescu.ro 

Realizator Mihaela Ghiță