Consultatii: “Terapie și empatie” pentru pacientele cu cancer de sân
4 October 2020
Pastila antistres:Ce este oboseala mentală?
6 October 2020

Dimensiunea științifică a artei – Catrinel Sabaceag – Decalogul lui Dieter Rams părintele design-ului modern

Conceptul de design a apărut o dată cu școala de la Bauhaus. Ca urmare a revoluției industriale, obiectele, lumea trebuia să devină eficientă așa că a apărut designul în viața noastră.

Așa se face că design-ul este asociat mai degrabă cu ingineria decat cu arta, dar el este artă atunci când din mâinile designerului apare primul prototip. 

Dieter Rams părintele design-ului modern, cel care a lansat pe piață memcorabilele magnetofoane, combinele audio, sau iconicele prajitoare de pâine ale firmei Braun, ca să numesc doar câteva dintre obiectele proiectate de celebrul designer german, în perioada anilor ’60-’80, a elaborat și un decalog pentru ceea ce ar trebui să fie un design de produs. Designer-ul trebuie să conceapă un produs: inovativ, util, estetic, ușor de folosit, să îi fie evidentă utilitatea, să fie sincer (să nu promită funcțiuni pe care să nu le poată suporta), rezistent, proiectat până în cele mai mici detalii, prietenos cu mediul și nu în cele din urmă să fie minimalist. 

Foto: Less is more, combina audio proiectată de Dieter Rams. Sursa foto:  Eye Magazine | Review | Consequent to the last detail

Interviu cu Catrinel Sabaceag – designerRealizator Mihaela Ghiță