Știința 360: Premiul Nobel pentru chimie – 7 octombrie 2020
7 October 2020
Știința 360: INACO lansează Ghidul Meseriilor Viitorului – 8 octombrie 2020
8 October 2020

Dimensiunea științifică a artei: Catrinel Săbăceag – Un design bun contribuie la succesul unei companii. Ce șanse au tinerii designeri pe piața industrială?

Design de produs, design grafic, design de interior, sau de mobilier, sau chiar design de proiect, sunt tot atâtea varietăți de … să zicem, punere în scenă, în luminile rampei a celor mai bine vândute produse. 

Probabil că fiecare student al facultăților de design visează să fie autorul unui produs de mare succes. Dacă dețineți în buzunar un telefon cu ”măr mușcat” sau vreun computer cu aceeasi siglă, dacă sunteți atât de bine acomodați cu forma și manevrabilitatea lor, să știți că asta se datorează designerului “JonyIve sau cu numele lui complet Sir Jonathan Paul Ive.

El a fost, începând cu 1990 până anul trecut șeful departamentului de design de la compania cu ”măr mușcat” și lui i se datorează design-ul produselor acesteia. De la primele computere cu carcasă transparentă și colorată pastel: roz, verde sau albastru deschis, până la design-ul actual minimalist, mai auster, dar cu colțuri rotunjite design-ul său a fost descris ca parte integrantă a succesului acestei companii care a devenit cea mai mare din lume în domeniul tehnologiei informației.  

Pe 27 iunie 2019, într-un interviu exclusiv cu Financial Times, Ive a anunțat că va părăsi ”mărul mușcat” după 27 de ani pentru a-și începe propria firmă de design, LoveFrom, împreună cu designerul industrial Marc Newson.

Invitata mea în această săptămână este Catrinel Săbăceag, designer. A absolvit facultatea de Design a Universității din Edinburgh. 

Sursa foto: Wikipedia

Interviu cu Catrinel Săbăceag – artist vizual și designer Realizator Mihaela Ghiță