Savantgarde #94
10 January 2020
Prelevare multi-organ şi multi-ţesut în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr.Carol Davila”
13 January 2020

Dimensiunea științifică a artei – Do not feed the anxiety monster – nu hrăniți montsrul anxietății

Când ești în preajma unui artist este bine să știi că vei fi observat, asta a făcut și Ioana Trușca, a observat și a surprins acele gesturi umane facute de cercetători în labortaoarele lor: un sandwich pe jumătate mâncat sau papuci de casă lăsați în laboratorul de măsurători de înaltă precizie, mici urme care fac din oamenii de știință OAMENI obișnuiți și nu acele personaje suprainteligente care  descifrează, în laboratoarele lor, tainele Universului. Ea a surprins o trăsătură a umanității, valabilă și pentru cercetătorii cu care a luat contact: anxietatea. Această emoție a transpus-o într-o instalație care folosește fluide magnetice, animație și niște obiecte de ceramică ce țin loc de personaje, lucrare intitutală Do not feed the anxiety monster.

Ioana Trușcă este artist și arhitect. Când nu proiectează case face ilustrație, animație și personaje din ceramică.

Lucrarea Do not feed the anxiety monster – nu hrăniți montsrul anxietății, a fost prezentată în expoziția The Unseen (oct. 2019 Cluj Napoca) ca rezultat al rezidențelor artistice organizate de Asociația Scientifica în institutele de cercetare de la Trieste. Trieste fiind, să zicem,  un fel de Măgurele, al Italiei, adică o platformă de cercetare în diferite domenii: de la oceanografie la fizică nucleară. Să pui împreună artiștii și cercetătorii este o provocare de ambele părți, dar rezultatele sunt cel puțin interesante.

????? ????̦??̆ trăiește și lucrează în București. Este arhitect și ilustrator – de bandă desenată, în special. A absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” în 2015, iar în prezent urmează cursurile Școlii doctorale UAUIM. În 2016 ilustrează Turb@. Orașul copilăriei – Tîrgu-Jiu, în 2017 ilustrează Sofica – pentru PUCK iar în 2018 participă cu “Scenarii de Locuire” la BETA – Bienala Timișoreană de Arhitectură și apoi la realizarea “One Night Gallery love Ioana Trușcă” – o expoziție care creează experiențe interactive, augmentate, folosindu-se de tehnologie (AR, VR).

Interviu cu Ioana Trușcă – arhitect, artist

Realizator Mihaela Ghiță