România are urgent nevoie de resursă umană de calitate în cercetare
22 September 2020
Dimensiunea științifică a artei: Georgiana Buț – Sfera este elementul iconic al Universului
23 September 2020

Dimensiunea științifică a artei: Floriama Cândea – În bioartă termenul de ”natură moartă” capătă o semnificație aparte

”Sunt interesată de articolele de cercetare, mai ales din zona de materiale sau procese inovative de lucru în știință și găsesc câte unul care începe să mă obsedeze și acela este momentul când încep să mă gândesc ce aș face eu dacă aș avea acces la un asemenea material sau procedu științific.” Povestește Floriama Cândea despre cum decurge la ea procesul creativ în bioartă, o specie artistică ce pornește de la materia vie și se folosește de ea pentru realizarea lucrărilor de artă.

Floriama Cândea este unul dintre cei 8 artiști care expun în cadrul expoziției Both ways – Departures from the sphere, care poate fi vizitată până la 1 octombrie, la Mănăstirea Franciscană din Cluj Napoca. Ea expune 2 lucrări întitulate Flesh forward: un acvariu cu plante decelularizate, un fel de fantome ale plantelor și un video care rulează imaginea acestor plante mișcate de curenții de lichid în care plutesc, ca niște fantome ale unei lumi postapocaliptice.

Credit foto: Floriama Cândea, Flesh forward – acvariu cu plante decelularizate, expuse în cadrul expoziției Both ways – Departures from the sphere. Cluj-Napoca, sept. 2020

Interviu cu Floriama Cândea – bioartist Realizator Mihaela Ghiță