Știința 360 – 19 aprilie 2021 –  Solutie biocida inovativă, pe bază de nano-particule binare Cu-Au, dezvoltată de ICPE-CA în cadrul proiectului „Dispozitive de decontaminare împotriva virusului SARS-CoV-2”
19 April 2021
Pastila antistres: ”Curățenia” minții la ceas de sărbătoare
20 April 2021

Dimensiunea științifică a artei: Monica Dinu – IPERION HS – promovează știința patrimoniului

 

Despre patrimoniu cu dragoste, am putea să parafrazăm titlul unui celebru film din 1967, pentru a descrie un proiect initiat de cercetători din 23 de țări care pun împreună cunoaștere, tehnologie, și tehnici pentru analiza, documentarea și conservarea patrimoniului artistic internațional. 

Astăzi vorbim despre ce pot face știința și analizele fizico-chimice pentru restaurarea obiectelor de patrimoniu.

Proiectul IPERION HS, finațat prin programul european Horison 2020, este un consorțiu format din 24 de parteneri din 23 de țări care oferă deținătorilor de patrimoniu posibilitatea de a face analize complexe în institute și centre de cercetare, în total 67 de parteneri. 

Așadar muzeele, arhivele, siturile arheologice sau cei care dețin depozite cu obiecte de patrimoniu au posibilitatea să depună proiecte pentru analize gratuite puse la dispoziție prin proiectul IPERION HS.

Invitata mea este Monica Dinu cercetatoare la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000, de la Măgurele.

Realizator Mihaela Ghiță