Știința 360 : ”Emisiile de dioxid de azot au scazut recent pe teritoriul României, relevă o analiză a evoluţiei acestui poluant realizată de compania româneasca Terrasigna pe baza datelor din satelit
4 June 2020
Știința 360 – 4 iunie 2020: Efectele paradoxale ale pandemiei
4 June 2020

Dimensiunea științifică a artei: Peter Gate – ep.4 Peter Gate muzicianul alias Petru Pap antropologul

Invitatul meu din această săptămână este Peter Gate, artist, muzician, Primul său proiect cu care s-a lansat în muzică, Deep sound of Maramureș – Sunetele adânci ale Maramureșului, s-a bazat pe un studiu antropologic al sunetelor mundane din mediul rural al acestei regiuni. Proiectul său a fost remarcat de Lee Blackstone, profesor la catedra de antropologie, care a inclus aceste cercetări în propriul studiu tematic și, totodată, a lansat un curs opțional, de un semestru, cu acest nume – The Deep Sound of Maramures, la Universitatea din New York.

Vorbim astăzi despre ”omul” Petru Pap, cel care se ascunde în spatele avatarului de Peter Gate și care baleiază între cele două identități: muzicianul și antropologul.

S-a născut la Satu Mare unde a tăit până la vârsta majoratului, când a pleacat în Baia Mare pentru studii. A absolvit Secția de antropolgie a Facultății de Litere și științe de la Universitatea de Nord din Baia Mare. O perioadă a pictat, o perioadă a cochetat cu teatrul, o perioadă a fost profesor de limba română la un liceu, apoi s-a căsătorit si s-a lansat în muzica după ce a descoperit tehnologia care i-a facilitat exprimarea așa cum iși dorea.

Interviu cu Peter Gate – fondatorul Deep sound of Maramureș și Deep sound of space

Realizator Mihaela Ghiță