Pastila antistres – Dopamina
8 June 2021
Pastila antistres: Dopamina
8 June 2021

Dimensiunea științifică a artei: Peter Gate – [The Cell] – Celulele sunt mai fericite când sunt supuse unei frecvențe de 417 Hz.

 

[The Cell] – Celula, este lucrarea pe care Peter Gate a realizat-o împreună cu cercetătorii de la Institutul de Fizica Laserilor Plasmei și Radiațiilor, în cadrul proiectului Fusion AIR – rezidențe artistice în institute de cercetare, ediția 2021.

Peter Gate este antropolog și muzician experimentalist. Pornind de la sunetele care ne înconjoară și în care suntem imersați, Peter Gate și cercetătorii Cristina Staicu, Florin Jipa și Marian Zamfirescu și-au pus întrebarea: oare ce sunete scot celulele vii? Oare este posibil să transformi în sunete activitatea celulară, ca mai apoi să o transformi în muzică?

Așa au început un experiment în care au supus celulele vii la diferite frecvențe (417 Hz, 369 Hz și 528 Hz) și au înregistrat comportamentul lor în aceste situații. Rezultatul acestor experimente va fi expus în perioada 11 iunie 3 iulie, în cadrul expoziției Fusion AIR – Structuri convertibile, la Galeria /SAC @ MALMAISON, din strada Plevnei nr 137C, etajul 2.

Proiectul Fusion AIR – rezidențe artistice în institute de cercetare a adus împreună 4 artiști și cercetători din 4 institute de cercetare, care au lucrat și experimentat împreună rezultând 4 lucrări artistice. Cei 4 artiști sunt: Aura Bălănescu, Ciprian Ciuclea, Floriama Cândea și Peter Gate. Ei au colaborat cu cercetători de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor.

Interviu cu Peter Gate, antropolog, muzician experimentalist și drd. Cristina Staicu, cercetătoare la  Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației

Realizator Mihaela Ghiță