Dimensiunea științifică a artei: Cea mai ecologică flacără olimpică din istorie. Ep. 2
6 October 2021
Știința 360 – 6 octombrie 2021 – Educația sexuală nu este o educație a actului sexual – Borbala Koo
6 October 2021

Dimensiunea științifică a artei: Roiul de drone o virtuozitate în programare. Ep. 3

 

Peste 1800 de drone, au realizat un impresionant spectacol de lumini care a completat evenimentul de deschidere al olimpiadei de vară 2020, de pe marele stadion din Tokyo. Dar, nu toată lumea s-a arătat sensibilizată de virtuozitatea programatorilor. Este și cazul invitatului meu Bogdan Bocșe, specialist în inteligență artificială, care îl consideră un spectacol neinteresant din punct de vedere tehnologic ci doar o reclamă a unei companii.

O flotă de 1.824 de drone Intel Shooting Star 3 s-a îndreptat spre cer deasupra stadionului olimpic pentru a forma un set complex de forme geometrice înainte de a trece în controversata emblemă Tokyo 2020. Simbolizând solidaritatea globală și unitatea în diversitate pe care Jocurile Olimpice reprezintă, dronele echipate cu LED-uri s-au reasamblat apoi pentru a forma un model 3D gigant al planetei noastre cu toate cele 5 continente. 

Fiecare dronă ese echipată cu un GPS cinematic în timp real, pentru o mare precizie în poziționare, pentru că dronele trebuie să știe foarte clar care este poziția fiecăreia în roiul de drone, dar, în același timp să se poziționeze și una față de cealaltă și să acționeze toate individual dar și împreună ca și când ar forma un organism de sine stătător. Aceasta a fost marea provocare pentru programatori.

Dar, Invitatul meu Bogdan Bocșe, nu a fost deloc impresionat de dansul dronelor pe cer și are și contraexemple.

Interviu cu Bogdan Bocșe specialist în inteligență artificială
 
Credit foto: Getty images
Realizator Mihaela Ghiță