CONSULTAȚII: RAPEL LA SĂNĂTATE
21 February 2021
Pastila antistres: Tulburarea de personalitate schizoiodă
23 February 2021

Dimensiunea științifică a artei: Roxana Rădvan – Încep lucrările de restaurare a celebrei picturi murale din Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București

Încep lucrările de restaurare a celebrei picturi murale din Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București. În vederea acestor lucrări pictura murală trece printr-o serie de analize fizice, non-contact, non-invazive realizate de un colectiv de fizicieni condus de dr. fiz. Roxana Rădvan – coordonatoarea Centrului de Excelență prin Tehnici Optoelectronice, de la INOE 2000. Analizele vor să pună în evidență eventualele desprinderi ale suportului de tencuială pe care se află pictura și straturile succesive de restaurări și intervenții care s-au succedat în timp.

Pictată, în perioada 1932-1933, de artista Cecilia Cuțescu-Storck, prima femeie din Europa care ocupă o catedră universitară de artă, aceasta este cea mai mare lucrare de acest tip din țară, având o suprafață de peste 100 mp și peste o sută de personaje în mărime naturală, dispuse în șase registre care se succed, ilustrând comerțul românesc de-a lungul timpului. 

Pictura este inclusă în patrimoniul UNESCO.

Echipa de restauratori este condusă de conf. univ univ. dr. Maria Dumbrăviceanu, de la Universitatea Națională de Arte București, Departamentul Conservare și Restaurare.

Sursa foto, pagina de FB a Academiei de Studii Economice, București

Interviu cu dr. fiz. Roxana Rădvan – coordonatoarea Centrului de Excelență prin Tehnici Optoelectronice, de la INOE 2000. 

Realizator Mihaela Ghiță