Știința 360 – 27 ianuarie 2021: SARS-CoV-2 are capacitatea de a invada celulele nervoase și poate altera fluxul sanguin în sistemul nervos central
27 January 2021
Știința 360 – 28 ianuarie 2021 – Educație științifică în școala românească
28 January 2021

Dimensiunea științifică a artei: Sabina Suru –  Istoria fantomei lui Tupac

 

Într-un concert din 2012  rapperului Snoop Dog, apărea pe scenă, alături de  cântărețul Tupac, mort cu  mai bine de 15 ani înainte de acest spectacol.

Surpriza a fost mare la acel moment, pentru că imaginea lui Tupac nu era o proiecție pe un ecran, ci arăta ca o holografie, el cânta și dansa pe aceeași scenă cu Snoop Dog. Discuțiile au fost aprinse, imediat după concert, presa a vuit. Nick Smith președintele companiei care s-a ocupat de așa zisa holografie în care apărea Tupac a declarat pentru MTV, că a fost nevoie de 4 luni de procesare computerizată și multe alte luni de pregătire a imaginilor, pentru a rezulta acea imagine realizată exclusiv digital. Nu a fost vorba de filmări de arhivă ale rapperului ci exclusiv de o recompunere digitală. ”Totul este o iluzie!” declarau la acea vreme poducătorii showlui fantomă.

Washingtonpost publica imediat după concert că imaginea rapperului nu este o hologramă, ci o versiune modernă a unui truc care datează de la 1800. Asta este și explicația pe care o dă Sabina Suru, invitata mea din această săpămână.

Interviu cu Sabina Suru – artist multimedia

Realizator Mihaela Ghiță