Știința 30 noiembrie 2021 – Raportul de gardă
30 November 2021
Știința 1 decembrie 2021 – Coordonate științifico-geografice ale aceleiași iubiri: Republica Moldova 
1 December 2021

Dimensiunea științifică a artei: Victotia Nagy Vajda – Mecena din Republica Moldova

 

Astăzi, vorbim despre pasiune, generozitate și responsabilizare cu Victoria Nagy Vaida. 

S-a născut  la Orhei, pe vremea când Moldova făcea parte din Uniunea Sovietică. A absolvit Academia de Studii Economice din București și acum lucrează într-o bancă, dar iubește arta atât de mult încât a făcut un jurământ de credință să susțină arta și artiștii, în special pe cei din Basarbia.

Acum 4 ani a înființat Asociația Culturală ARBOR și a investit peste 50.000 de Euro din banii personali pentru a finanța proiecte de mobilitate artistică pentru tinerii care studiază în școlile de artă din Moldova.

În toamna anului 2019, și-a luat concediu fără plată, și-a lăsat cei doi băieți în grija tatălui lor și a plececat la Chișinău pentru a răspunde ”prezent” la solicitarea de a fi Secretar de Stat în Ministerul Culturii și Cercetării în guvernul Maia Sandu. 

Aceasta este pe scurt biografia Victoriei Nagy Vajda, colecționară de artă care a făcut un legământ de credință pentru susținerea artiștilor, asemenea anticului Gaius Maecenas, sau mai modernei Peggy Guggenheim. 

Sunt Mihaela Ghiță, la rubrica Dimensiunea științifică a artei vorbim despre artă, știință și tehnologie, dar de fapt, vorbim despre oamenii care le înfăptuiesc. Victoria Nagy Vajda.

Interviu cu Victoria Nagy Vajda – fondatoarea Asociației Arbor – Asociația pentru cultură și arte.

Realizator Mihaela Ghiță