Portret: “Actorul Alexandru Repan şi jocul sub zodia lucidităţii”
26 February 2017
Revista Literară Radio – invitată Tudora Șandru Mehedinți
26 February 2017

DOCUMENTAR: 215 ani de la nașterea scriitorului Victor Hugo

Poet, romancier și dramaturg, Victor Marie Hugo s-a născut la 26 februarie 1802, la Besancon, Franța.

A fost fiul lui Leopold-Sigisbert Hugo, originar din Nancy, general al lui Napoleon I, și al Sophiei Trebuchet, născută la Nantes, în Bretagne. Împreună cu mama sa și cu cei doi frați mai mari, Abel și Eugene, Victor își urmează tatăl în Italia și în Spania, potrivit dicționarului “Scriitori francezi” (Editura Științifică și Enciclopedică București, 1978).

Reîntors la Paris din pricina neînțelegerilor dintre părinți, a studiat la pensionul Cordier și apoi la liceul Louis-le-Grand (1816-1818), unde a avut primele exerciții literare, notând într-un carnet de însemnări: “Vreau să fiu Chateaubriand sau nimic”. În 1819, a fost încoronat de Academia Jocurilor Florale din Toulouse pentru o odă despre statuia lui Henric al IV-lea. Împreună cu frații săi a întemeiat, în 1821, revista “Le Conservateur litteraire”.

Anul 1822 a fost marcat de două evenimente: publicarea primului său volum de versuri, “Odes et poesies diverses” (“Ode și poezii diverse”) și căsătoria cu Adele Foucher, cu care a avut cinci copii. Lui Adele Foucher i-a dedicat poemul “Les Odes et Ballades” (“Ode și balade”, 1822-1828), în care Hugo s-a vrut a fi conciliator între clasicism și romantism.

Spectacolul “Lucrezia Borgia” de Victor Hugo în regia lui Cristian Ion, versiunea scenică Sanda Manu și Lia Bugnar (București, 2005)
Credit foto: Alex Tudor

Împreună cu un grup de tineri adepți ai romantismului, a publicat, în 1823-1824, revista “La Muse francaise”. În 1827, a reunit in jurul său “Cenaclul” romantic frecventat de scriitori și artiști. În același an, a publicat drama în versuri “Cromwell”, precedată de o lungă “Prefață”, un adevărat manifest anticlasic, impunându-se ca șeful Școlii romantice. Potrivit dicționarului “Scriitori francezi”, reprezentarea dramei sale “Hernani”, în 1830, și faimoasa “bătălie” pe care a prilejuit-o sunt considerate ca triumful mișcării romantice franceze, în deceniul 1830-1840, perioadă deosebit de fecundă în creația sa, când a publicat succesiv patru volume de versuri lirice în care se afirma deplin puternica sa personalitate poetică: “Les Feuilles d’automne” (“Frunzele de toamnă”), “Les Chants du crepuscule” (“Cântecele crepusculului”), “Les Voix interieures” (“Vocile interioare”), “Les Rayons et les Ombres” (“Razele și Umbrele”). În aceeași perioadă, a scris romanul istoric “Notre-Dame de Paris” și drame în versuri sau proză, dintre care cea mai reușită, “RuyBlas”, a fost reprezentată cu succes, în 1838. La repetițiile dramei sale “Lucrece Borgia”, a întâlnit-o pe actrița Juliette Drouet, care a fost iubita și prietena sa timp de 50 de ani.

A fost membru al Academiei Franceze, în 1841 și “Pair de France”, în 1845.

Pierderea fiicei sale Leopoldine, în 1843, și insuccesul cu opera “Burgraves” (1834) l-au afectat profund, îndepărtându-l un timp de creația literară. Devenit partizan al unei democrații liberale și umanitare, apoi republican, s-a consacrat tot mai mult activității politice. După lovitura de stat din 2 decembrie 1851, s-a exilat, mai întâi la Bruxelles, apoi în insulele Jersey și Guernesey. În perioada exilului, a publicat operele sale cele mai importante, volumul de versuri “Châtiments” (“Pedepse”), “Les Contemplations” (“Contemplațiile”), “La Legende des Siecles” (“Legenda Secolelor”) și romanul “Les Miserables” (“Mizerabilii”).

După căderea celui de al doilea Imperiu și proclamarea Republicii, în 1870, s-a întors în Franța, unde a fost primit în triumf. Revenit din exil în 1870, Hugo a evocat în poemele “L’Annee terrible” (1872) asediul Parisului și al Comunei din Paris, înainte de a găsi inspirația șarmantă a lucrării “Les Chansons des rues et des bois'” (1859 — 1865) într-o culegere populară “L’Art d’etre grand-pere” (1877) sau de a-și ilustra talentul satiric, dramatic, liric și epic în poeziile: “Quatre vents de l’esprit” (1881). A publicat în continuare volume de versuri și romane care ilustrează fecunditatea și diversitatea geniului său liric, satiric, dramatic și epic.

La bătrânețe, Hugo a devenit o veritabilă instituție, întruchiparea vie a artei și a spiritului național francez. La 22 mai 1885, Victor Hugo a murit, guvernul francez luând hotărârea de a-i organiza funeralii naționale. La funeraliile sale au participat mai mult de două milioane de oameni care l-au admirat și au vrut să-l însoțească pe ultimul drum. Este înmormântat în Pantheonul din Paris. În 1902, anul centenarului nașterii lui Victor Hugo, a fost fondat muzeul care poarta numele scriitorului, ca urmare a unei importante donații făcute orașului Paris de către Paul Meurice.

După moarte, în 1885, i-au apărut poeme mari precum “La Fin de Satan” (1886), “Dieu” (1891), dar și numeroase texte în versuri și proză, care vor rămâne mult timp inedite ale unei opere considerabile și variate.

Cu toate că diversitatea operei sale este incontestabilă, iar profunzimea ei a stârnit interesul în toate epocile literare, Hugo a rămas în conștiința cititorilor săi ca marele autor al “Mizerabililor”. Apărut la Bruxelles, romanul a cunoscut un succes răsunător. În scurt timp a fost editat la Leipzig, Londra, St. Petersburg și Milano.

Nicio altă figură nu a dominat atât de categoric perioada, națiunea, literatura și nu s-a ridicat la înălțimea judecăților de valoare ulterioare în aceeași măsura ca Victor Hugo. Lider de necontestat al romantismului francez, Hugo și-a exercitat influența în toate genurile existente: poezie, dramă, ficțiune, critică literară, eseuri politice și religioase.

Mai mult un fenomen și o forță decât o figură literară convențională, Hugo, pe tot parcursul vieții sale, a întruchipat istoria și spiritul Franței în cea mai mare parte a secolului al XIX-lea, cu toate că, în anumite perioade ale vieții sale și imediat după moartea sa, a existat și tendința de a i se subaprecia geniul.

Sursa: AGERPRES