Buletin cosmic 
7 November 2018
Peste 2.000 elevi din 132 de licee și 77 de localități participă la cea de-a treia ediție a BRD FIRST Tech Challenge România
8 November 2018

Emil Racoviţă – un explorator de legendă

Emil Racovita apare in prima fotografie subacvatica din lume, realizata in 1899 de fotograful francez Louis Marie Auguste Boutan.

La 15 noiembrie se implinesc 150 de ani de la nasterea ‘parintelui’ biospeologiei mondiale.

Nascut la Iasi, in anul 1868, Emil Racovita a fost biolog, zoolog, speolog, primul biolog din lume care a studiat viata din Antarctica si intemeietorul unei noi stiinte – biospeologia.

Incepand din aceasta saptamana, vom evoca, intr-un serial, activitatea uneia dintre cele mai mari personalitati ale cercetarii stiintifice romanesti si mondiale. Vom difuza inregistrari din arhiva Radio, realizate cu Iosif Viehmann (decedat in 2016), fost prof. al Universităţii “Babeş-Bolyai”, fost asistent al lui Emil Racovita.

Ne va vorbi despre biografia si importanta activitatii stiintifice a lui Emil Racovita si renumitul speolog Cristian Lascu, cel care a participat, in anul 2013, la o calatorie care a urmat traseul expeditiei de explorare pe care nava Belgica a intreprins-o intre 1897-1898. Selecționat ca biolog în prima expeditie științifică în Antarctica, Racoviță a determinat și a descris în anii 1897-1899 cam 1.600 de specii noi de plante și animale. A scris apoi primul tratat despre balene din lume.

In 1907, dupa trei ani de aventuri sub pământ, disecții și reflecții în liniștea laboratorului Arago, de la Banyuls-sur-Mer, pe malul Mediteranei, Racoviță scria Essai sur les problèmes biospéologiques, unanim considerat a fi actul de naștere al unei noi discipline științifice – biospeologia.

In episodul de azi plecam pe urmele lui Emil Racovita impreuna cu speologul Cristian Lascu, vorbind despre aspecte mai putin cunoscute ale biografiei lui Racovita si despre expeditia in Antarctica.

Dan Stoica in dialog cu speologul Cristian Lascu