Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: ,,Cu mâinile altora. România și războaiele prin intermediari din Africa (1970-1985)” - Invitat, prof. univ. dr. Constantin Hlihor

22 Iulie 2025, 10:00
„O contribuție deschizătoare de drumuri”, un volum „cu atât mai valoros cu cât utilizează ca surse documente recent declasificate de către Ministerul de Externe al României și informații distribuite în mediul online în alte state.” Astfel caracterizează reputatul istoric Dennis Deletant lucrarea „Cu mâinile altora. România și războaiele prin intermediari din Africa (1970-1985)”, recent apărută la editura Corint. O carte surprinzătoare. Surprinzătoare prin ineditul temei, surprinzătoare prin maniera cuprinzătoare de explicare și contextualizare a unor dispute militare și politice desfășurate în îndepărtata Africă, dar cu relevanță pentru înțelegerea altfel a unor evenimente produse pe un front important al Războiului Rece.
Autorul, invitatul emisiunii din această seară, privește conflictele africane din perioada studiată ca fiind înfruntări între marile puteri ale momentului prin intermediul unor state aliate, cazul SUA sau al țărilor satelite, cazul URSS. Citind cartea vom înțelege nu doar ce s-a întâmplat atunci pentru că, spune autorul, „asemenea conflicte nu au dispărut după anii '90. Războaiele din Somalia, Eritreea, Irak, Afganistan, Balcani, Ucraina și, mai recent, Gaza, creează nevoia de a (re)examina conflictele purtate prin intermediul altor state-proxy pentru a identifica esența și trăsăturile specifice acestui tip de conflict și, mai general, pentru a evalua posibile linii de continuitate în evoluția evenimentelor geopolitice. O asemenea lucrare lipsește din peisajul istoriografic românesc, deși istoriografia Războiului Rece a atins cote impresionante ca volum și calitate.”
Nu vom intra, firește, în analiza lucrării, ci dorim doar, ca de obicei, să vă stârnim interesul de a asculta emisiunea și, desigur, de a o citi. Capitolele cărții sunt chiar prin titlurile lor cea mai bună invitație. Așadar: SUA și URSS între rivalitate politică și războaie prin intermediari; România, jucător autonom pe continentul african; Cum a evitat România statutul de actor proxy în războaiele și crizele din Africa.
Domnul profesor Constantin Hlihor ne oferă și două interesante studii de caz care ilustrează practic comportamentul României atât față de actorii africani ai conflictelor, cât și față de cele două mari puteri care se înfruntau indirect. Este vorba despre conflictele din Angola, izbucnite după obținerea independenței și cel dintre Etiopia și Somalia.
Vom stărui și noi asupra acestor conflicte în care facțiuni politice se luptau pentru putere, vom rememora schimbări abrupte de convingeri politice în funcție de dorința de a beneficia de ajutorul direct sau prin intermediari al uneia dintre marile puteri.
O lume îndepărtată în timp și spațiu, dar care ne oferă șansa ca, privind-o dincolo de aparențe, să o înțelegem nu doar pe ea, nu doar istoria acelei perioade, ci și lumea în care trăim.
Vom încheia cu concluziile invitatului nostru, ce se pot constitui în liniile directoare ale discuției pe care vă invităm să o ascultați: „URSS a sprijinit regimuri brutale și ineficiente, care au sângerat uman și au condus la dezastre financiare. Sprijinul s-a dovedit atât de nepopular în opinia publică internațională, încât n-a sporit cu nimic prestigiul sovietic, așa cum se spera la Kremlin, ci din contră, l-a redus la cote foarte scăzute.
SUA, deși n-au fost implicate decât prin operațiuni sub acoperire și sprijin financiar și militar prin state-proxy, au susținut agresiunea Africii de Sud împotriva Angolei și a Somaliei împotriva Etiopiei, două erori de calcul politic.”
Realizator, Dan Manolache