Idei în nocturnă. Pagini de Istorie - „Periplu pentru istorie, memorie și neuitare”
Invitați, Ion Andrei Gherasim - președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu”, Natalia Procopii - președinta Asociației „Genesis", Alexandru Postică - jurist și Maria Seretean - elevă a școlii din Mereni, Republica Moldova. Realizator, Dan Manolache
15 Iulie 2025, 09:00
„Este vital să ne cunoaștem istoria pentru a putea privi cu multă speranță viitorul!”. Aceste cuvinte ale domnului Ion Andrei Gherasim pot fi un motto foarte potrivit pentru a sintetiza conținutul și importanța unei serii de evenimente științifice desfășurate de curând în Moldova de peste Prut.
Domnia sa a condus în perioada 3-6 iulie 2025 o delegație compusă din tineri studenți și parteneri ai Fundației „Corneliu Coposu” la „Conferința internațională și schimb de experiență dedicată represiunilor din 6 iulie 1949”. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Culturii din Republica Moldova, primăria Mereni și Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova, în colaborare și parteneriat cu Fundația Hanns Seidel-România și Fundația „Corneliu Coposu”.
Vom vorbi în emisiunea din această seară despre conferință, dar și despre succesiunea de evenimente în care a fost încadrată, aflate toate sub semnul științei istorice, dar și al emoției.
Ne vom opri în satul Avdarma, din regiunea găgăuză, pentru a vizita un muzeu de istorie remarcabil și un memorial dedicat represiunilor și foametei din sudul Basarabiei. Putem descoperi aici istorii și povești fabuloase despre un loc, din păcate, foarte puțin cunoscut. A fost gândit și construit cu multă pasiune de un om cu totul special, istoricul Ignat Cazmali.
Vom poposi și la Mereni pentru a vizita un muzeu unic. Ghid ne va fi domnișoara Maria Seretean, al cărei eseu a primit premiul întâi la cea de-a VI-a ediție a galei „Corneliu Coposu” desfășurată la Chișinău în 2023. Iată un fragment edificator: „Muzeul în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice din satul meu de baștină este amplasat în parcul satului, la vederea tuturor, alături de școală… Unicul muzeu cu acest statut în toată Republica Moldova! Nu știu dacă este un motiv de mândrie pentru localitatea noastră, căci amintirea despre acele 250 de familii, deportate în ținuturile reci ale Siberiei, este precum o traumă capsulată în energia colectivă.”
Muzeul este, de fapt, o veche casă bătrânească, care parcă ne îndeamnă să intrăm în „camerele vopsite proaspăt cu var, să-i pășim podeaua așternută cu țoluri, să-i admirăm pereții îmbrăcați cu lăicere și covoare moldovenești, așa cum a fost odată, demult, și să păstrăm câteva minute de reculegere. Fotografiile vechi, păstrate în ramele de lemn cu atâta sfințenie stau atârnate pe pereții reci ai casei, dar totodată însuflețite de căldura candelei ce arde necontenit lângă icoana Maicii Domnului. Doar credința în Dumnezeu și rugăciunea zilnică i-au ținut în viață în acele vremuri de gheață, siberiene...”
Tot la Mereni, în sala arhiplină a Muzeului de Istorie și Etnografie, a fost onorat „Anul Jubiliar Iuliu Hossu” prin prezentarea filmului „Cardinalul” de Nicolae Mărgineanu și, mai apoi, prin evocarea personalității celui care a citit Proclamația de la Alba-Iulia de la 1 Decembrie 1918.
În finalul emisiunii, ne vom referi la conținutul Conferinței internaționale dedicată represiunilor din 6 iulie 1949. A fost un eveniment organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Muzeul de Istorie al Republicii Moldova, Consiliul Memoriei, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, Asociației A.O „Genesis", Fundația Hanns Seidel - România, Fundația „Corneliu Coposu”, Asociația Istoricilor din Moldova, Pro Memoria, Muzeul Avdarma.
Iată doar câteva dintre temele comunicărilor prezentate:
· Prof. univ. dr. Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” – „Consecințele Pactului Ribbentrop-Molotov”
· Prof. univ.dr.Gheorghe Postică, membru de onoare al Academiei Române – „Trenurile Marii Dureri: Deportarea familiilor din satul Mereni în Siberia la 6-7 iulie 1949"
· Ion-Andrei Gherasim - „Comunismul și represiunea, confesiunea unui martor: Corneliu Coposu".
· Conf univ.dr. Zinaida Bolea,- „Impactul psihosocial al deportărilor staliniste asupra populației Republicii Moldova”
· Dr. Cosmin Budeancă - „Este nevoie de un Muzeu al Comunismului la București”
· Ignat Cazmalî, istoric, fondatorul Muzeului de Istorie a satului Avdarma, -”Impactul foametei din 1946-1947 asupra populației din sudul Republicii”.
Să mai menționăm că pe 6 iulie 2025, s-a desfășurat în capitala Moldovei un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist.
Vă invităm, așadar, la o călătorie emoționantă prin istoria dramatică a fraților noștri de peste Prut.
Fotografiile postate ne-au fost puse la dispoziție de Fundația „Corneliu Coposu”.