Ascultă Radio România Cultural Live

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie: Nostalgia vacanței. „ Dunăre, Dunăre, drum fără pulbere !”  Invitat, părintele prof.univ.dr. Wilhelm Dancă, decan al Facultăţii de Teologie Catolică din Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române

22 Februarie 2022, 06:13

marţi 15 februarie 2022, ora 21.10

Realizator, Dan Manolache.

Vă invităm ca în această seara să urmăriți o emisiune special care, sperăm, ne va scoate pentru 50 de minute din stresul sau monotonia vieții de zi cu zi….Vă invităm așadar să parcurgem un traseu minunat, cel al Dunării, comentând reperele pe care natura și oamenii le-au presărat intru nemurirea frumuseții. Ghid ne va fi un erudit cunoscător al valorilor spiriutului uman dar, în același timp, un tălmăcitor inspirat al geniului cu care Dumnezeu a înzestrat natura și umanitatea. Sperăm ca emisiunea să vă placă și de ce nu, s- refaceți traseul parcurs de invitatul nostru fie pe hartă, fie prin intermediul imaginilor filmate, fie, ar fi ideal, refăcându-l la propriu.

Am optat pentru această succintă prezentare să vă stârnim curiozitatea și interesul citând câteva fraze di notele de călătorie publicate de domnul părinte profesor Wilhelm Dancă, invitatul emisiunii din această seară.

11 august 2022

„Umblând pe drumuri de vacanța, am ajuns zilele acestea la cele doua izvoare ale Dunării. Mai exact in Munții Pădurea Neagră din Germania.

Unul dintre cele doua este considerat a fi izvorul principal de unii geografi, iar de alții drept cel secundar. De la izvorul principal Dunărea are 2888 km pana la Marea Neagră. Între izvorul principal al Dunării, care se varsă in Marea Neagră, și izvorul Rinului, care ajunge in Marea Nordului, este o distanta de 100 de metri.

Exista o disputa pe tema izvorului principal al Dunării, fiindcă un alt izvor, cel de la Donaueschingen, este prezentat ca fiind principal. De la acest izvor Dunărea parcurge 2840 km pana la Marea Neagră. Geografia spune ca izvorul cel mai îndepărtat este principal. La primul a fost și Împăratul Tiberiu. Am ajuns și eu, recunosc, ceva mai târziu. Deh, fiecare la timpul lui!

13 august

Dunărea a fost supranumita “legătura vie a Europei”. Lucrul acesta este valabil pentru toate țările pe unde trece și pe care le leagă cumva printr-o comuniune de destin. De pilda, destinul european care leagă Germania de Austria, de Slovacia, de Ungaria, de Croația, de Serbia, de Bulgaria și de România. Dar într-un chip special pentru români, Dunărea este purtătoare vie de comuniune de destin istoric, fiindcă, in secolul al XIX-lea, de pe malurile dunărene a fost adus la București Principele Carol de Hohenzollern, din Sigmaringen, care a devenit primul rege al României moderne.

În aceste zile am coborât pe malurile Dunării de la izvor până la Sigmaringen. Am vizitat castelul in care s-a născut și a trăit regele Carol I și regele Ferdinand I, nepotul regelui Carol I. De asemenea, am intrat in biserica in care au fost botezați cei doi regi catolici ai României. Este vorba despre biserica “Sfântul Ioan”. Tot aici Principele

Ferdinand s-a căsătorit cu soția sa, Principesa Maria, in 29 Decembrie 1892.

15 august

Am observat că, la Regensburg, Dunărea face parte din viața locuitorilor orașului și este chemată sa devină martora la evenimente importante. Astfel, printre altele, am văzut ca o nunta se celebra pe un vaporaș ce aluneca solemn pe cursul apei. O alta nunta se desfășura pe unul dintre malurile apei. Tot pe malurile Dunării erau concerte de muzica sau grupuri de oameni de toate vârstele care petreceau câteva ceasuri in aer liber. Pe scurt, am gustat ceva din bucuria de a fi a bavarezilor din Regensburg. De aceea, poate, și apa Dunării se bucura de bucuria oamenilor si curge aici ceva mai lent.

17 august

Coborând pe malurile Dunării de la Regensburg, am ajuns la Passau. Aici Dunărea se întâlnește cu Innul și Ills, de aceea Passau este supranumit orașul celor trei râuri. Este impresionanta catedrala “Sfântul Stefan”, unde se găsește cea mai mare orga din lume.

Ca sa aveți o idee cât de mare este, va amintesc ca orga catedralei catolice din București are 3.375 de fluiere și 54 de registre. Orga de la Passau are 17.774 de fluiere și 233 de registre. Fluierul cel mai mare este de 11 metri, iar cel mai mic de un centimetru.

Catedrala de la Passau este construită in stil baroc italian începând din 1662, pe rămășițele unei catedrale medievale din 763; prima catedrala era sub patronajul Sfântului Severin. Aceasta este catedrala mama a celei de la Viena, cunoscuta ca “Stephansdom”, Domul Sfântului Ștefan.

18 august

Am continuat drumul pe cursul Dunării in Austria și m-am oprit astăzi in doua locuri: Melk și Viena.

Mănăstirea benedictină de la Melk funcționează fără întrerupere din 1089. Clădirea actuala a fost construită in stil baroc între 1702 și 1736. De pe terasa din fața bibliotecii mănăstirii Dunărea se vede ca un fel de “amenințare”. Am simțit din plin curenții de aer de pe valea Dunării. Dar in trecut pescarii nu se temeau căci se opreau cu bărcile lor lângă malurile Dunării pe la ora cinci dimineața. Atunci călugării terminau liturghia și deschideau ușile bisericii pentru ca preotul celebrant sa-i binecuvânteze.

Altarul este construit la o înălțime potrivită pentru ca preotul binecuvântând sa fie văzut chiar de la nivelul Dunării.

Biblioteca este impresionanta. Conține 1.888 de manuscrise și circa 475 de incunabule.

Umberto Eco a recunoscut in opera sa contribuția majora a benedictinilor de la Melk la progresul cunoașterii. In romanul sau “Numele trandafirului”, călugărul Adson este din Melk.

La Viena am mers țintit sa văd trei lucruri: Domul “Sfântul Stefan”, Universitatea și Dunărea. Primele doua obiective au fost opera ducelui Rudolph al IV-lea, care in 1365 a înființat Universitatea și a construit Domul. Astfel a luat naștere Viena de azi. De aceea, Rudolph al IV-lea este considerat fondatorul orașului. Pe vremea romanilor Viena din zilele noastre era un castru militar numit “Vindobona”. Prima atestare

medievala a Vienei este in 881.

În Evul Mediu târziu a fost atacată de mai multe ori de turci. A rămas celebra înfrângerea și respingerea acestora din 1683 de contele Von Starhemberg cu ajutorul armatelor lui Jan Sobieski. Mai târziu Printul Eugen de Savoia (vezi statuia din Hofburg) i-a îndepărtat pe turci din locurile in care se refugiaseră.

Viena are mai multe palate in stil baroc. Cel mai celebru este Schonbrunn.

Viena a fost centrul muzicii clasice și de opera pentru o lunga perioada de timp. Aici au compus Gluck, Mozart, van Beethoven, Haydn, Schubert, Brahms, Bruckner și Strauss, creatorul valsului.

19 august

Am ajuns la Bratislava foarte repede si, după ce am intrat in capitala Slovaciei, am zărit imediat catedrala “Sfantul Martin” si Castelul. Le-am vizitat. Castelul oferă o panorama frumoasa asupra Dunării. Catedrala este monumentala. Are un aer de noblețe spirituală si civică. Este construita in stil gotic între sec. XII si sec. XV. A fost inaugurată in 1452. Altarul principal îți ridica inima spre înălțimi la propriu si la

figurat. Doua grupuri statutare atrag atenția: Sfântul Martin care își împarte mantaua cu un sărac si Sfânta Ana cu Sfânta Maria, copila.

In aceasta catedrala au fost încoronați 11 regi si regine între 1536 si 1830, cât timp Bratislava a fost capitala regatului maghiar.

Am reținut alte trei lucruri: prima atestare documentara a Bratislavei este din 907.

Apoi, aici s-a construit primul pod permanent peste Dunăre in 1891. In fine, tot aici Beethoven a interpretat pentru prima data “Missa Solemnis”.

Spre deosebire de alte catedrale am notat ca in catedrala de la Bratislava viața liturgică este intensa, vie. In timpul vizitei un preot celebra o logodna. De asemenea, catedrala este in febra pregătirii vizitei Papei Francisc. De aceea am văzut afișe, iconițe,

programul vizitei pontificale la intrare si la ieșire.

Ne leagă de Slovacia/Bratislava mai multe lucruri. Aici s-a îmbarcat pe Dunăre viitorul nostru episcop martir pentru cauza credinței, Anton Durcovici. Știți ca a murit la Sighet in 10 decembrie 1951.

20 august

Am poposit la Budapesta. Am urmărit sa vizitez trei obiective: basilica “Sfântul Stefan”, biserica “Matia Corvin” și clădirea parlamentului maghiar. Evident, toate pe malurile Dunării.

Basilica s-a construit între 1851 și 1905. Are un stil neoclasic și o forma de cruce greaca.

Turnul din partea sudica are un clopot de 9 tone. La construcția Basilicii s-a folosit marmura de Rușchița. A fost inaugurată de Împăratul Francisc Iosif. Basilica este loc de pelerinaj pentru relicva Mâinii Sfinte a Sfântului Stefan. După moartea acestuia (1038) s-a deschis procesul de canonizare care s-a terminat in 1083.

Biserica “Matia Corvin” este închinată Adormirii Maicii Domnului. A fost construită inițial de Sfântul Stefan in 1015. După ce a fost dărâmată de mongoli (1241) biserica s-a reconstruit in stil gotic între 1255 și 1370.

Aici au fost încoronați mai mulți regi și regine, au fost botezați și cununați membri ai familiei regale. Matia Corvin a fost cununat de doua ori; după moartea primei soții, Ecaterina, s-a căsătorit cu Beatrice de Napoli. Dar botezul l-a primit la Cluj, unde s-a născut in 1443. Era al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara.

Biserica din Buda a fost folosită ca moschee, după ocupația turcească, între 1541 și 1686. A fost refăcută după planul inițial în stil neogotic între 1873 și 1896.

Catedrala ortodoxa Sfântul Sava de la Belgrad este cea mai mare biserica ortodoxa din lume. A fost construită între 1939 și 2004.

Punctul cel mai înalt are 134 m. In interior pot intra 10.000 de oameni. Mozaicul a fost realizat in 2017. Se întinde pe o suprafața de 1.248 metri pătrați. Este lucrat sub conducerea artistului Nikolai Mukhin (Academia de Belle Arte din Moscova). Biserica are o criptă în care se păstrează fragmente din veșmintele Sfântului Sava. Este vorba

de Sfântul Sava din Serbia, care a trăit între 1175 și 1235.

Lăsând deoparte multe aspecte ale vieții sociale pe care nu le cunosc in detaliu dar le intuiesc drept moștenire negativă a comunismului, am rămas impresionat de culoarea gri-cenușie a orașului. Pe timp de noapte este slab luminat. Lumea părea trista, mergeau pe străzi grăbiți și cu privirea în pământ. Nu am auzit râsete, strigăte etc. Lumea obișnuita părea nervoasă sau indispusă. Răspundea sec la întrebări: da, nu!

23 august

Am ajuns cu bine la sfârșitul pelerinajului dunărean. Ultima etapa a fost marcată de vizita la catedrala catolica din Ruse, Bulgaria, la catedrala ortodoxa din Galați și la biserica catolica din Sulina.

Catedrala catolica de la Ruse este pusă sub patronajul spiritual al Sfântului Paul al Crucii. A fost construita de preoții călugări pasioniști și inaugurată în 1890. Îmbină stilul neogotic cu cel renascentist. Este mică și foarte frumoasă, atrăgătoare. Se găsește chiar pe malul Dunării. In orașul Ruse se vede realitatea socială post-comunista, ca și la noi: clădiri vechi renovate sau abandonate alături de clădiri noi.

M-am oprit și la catedrala ortodoxa din Galați. De ce? Pentru că piatra de temelie a bisericii a fost pusă de printul Ferdinand si regina Maria, împreuna cu arhiepiscopul Pimen Georgescu, in 1906.

Catedrala a fost finalizată in 1917. Emana noblețe si spirit de unitate. Mi se pare că este o chemare la unitate creștină prin stilul arhitectonic si prin implicarea membrilor familiei regale (catolici) in zidirea catedralei. Se încheie la Galați cercul legăturii vii de destine, biserici si popoare pe care o manifesta Dunărea de la izvoare pana in Delta Dunării.

Biserica de la Sulina a fost inaugurata in 1863 de comunitatea catolicilor italieni care lucrau la Comisia Europeană a Dunării. Alături de aceștia existau alți catolici francezi, germani, austrieci, unguri si romani. La sfârșitul secolului XIX Sulina anticipa prin spiritul de buna conviețuire a mai multor etnii Europa de astăzi.

Am ajuns pana la Marea Neagra. Apa este foarte curată, limpede, zglobie. După un drum atât de lung Dunărea se bucura de locul in care a ajuns.

Lecția Dunării care se varsă in Marea Neagră: fidelitatea. Atât in sens propriu, cât și figurat.”

Sunt convins că aceste note de călătorie, cu un pronunțat specific spiritual și cultural v-au stârnit interesul Vă invităm așadar s- oarcurgem împreună un traseu de suflet.

Fotografiile postate au fost preluate de pe pagina de Facebook a distinsului nostru invitat.

Pagini de Istorie - Primăvara anului 1944, război pe teritoriul României

Pagini de Istorie - Primăvara anului 1944, război pe teritoriul României

În cadrul emisiunii Pagini de Istorie , pe parcursul acestui an vom programa mai multe ediții în care vom...

Pagini de Istorie - Primăvara anului 1944, război pe teritoriul României
Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: NATO, trei sferturi de veac de existență. Istorie și actualitate

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: NATO, trei sferturi de veac de existență. Istorie și actualitate

Vom vorbi în emisiunea din această seară, alături de prof. univ. dr. Dragoș Petrescu , despre istoria și...

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: NATO, trei sferturi de veac de existență. Istorie și actualitate
Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Tezaurul Băncii Naționale a României de la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Tezaurul Băncii Naționale a României de la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol

Pagina de istorie vă invită să urmăriți în această seară  o emisiune specială, cu...

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Tezaurul Băncii Naționale a României de la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol
Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: România-Turcia, relații diplomatice (1938-1944)

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: România-Turcia, relații diplomatice (1938-1944)

Idei în nocturnă-Pagini de Istorie, marți 19 martie 2024, la Radio România Cultural (21:10- 22:00). Invitat, prof. univ. dr....

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: România-Turcia, relații diplomatice (1938-1944)
Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: „Trecute vieți de doamne și domnițe”.  Invitat, academician Georgeta Filitti

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: „Trecute vieți de doamne și domnițe”. Invitat, academician Georgeta Filitti

marți 12 martie 2024, ora 21.10 Realizator, Dan Manolache   Am preluat pentru motto-ul emisiunii titlul celebrei cărți a...

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: „Trecute vieți de doamne și domnițe”. Invitat, academician Georgeta Filitti
Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Regimul comunist din România și dimensiunea sa criminală

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Regimul comunist din România și dimensiunea sa criminală

Idei în nocturnă-Pagini de Istorie, marți 5 martie 2024, la Radio România Cultural (21:10- 22:00). Invitat, prof. univ. dr....

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Regimul comunist din România și dimensiunea sa criminală
Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Lumea în care trăim. Democrație, tendințe totalitare, dictatură, manipulare, perspective
Idei în nocturnă - Pagini de istorie 27 Februarie 2024, 07:15

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Lumea în care trăim. Democrație, tendințe totalitare, dictatură, manipulare, perspective

Idei în nocturnă-Pagini de Istorie, marți 27 februarie 2024, la Radio România Cultural (21:10- 22:00). Invitat, prof. univ....

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Lumea în care trăim. Democrație, tendințe totalitare, dictatură, manipulare, perspective
Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Elisabeta, prima Regină a României. Invitat - dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului Peleș
Idei în nocturnă - Pagini de istorie 20 Februarie 2024, 07:00

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Elisabeta, prima Regină a României. Invitat - dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului Peleș

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie, marți 20 februarie 2024, la Radio România Cultural (21:10- 22:00). Realizator: Dan...

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Elisabeta, prima Regină a României. Invitat - dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului Peleș
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
GPS Cultural
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru