Un nou număr SAVANTGARDE!
24 September 2018
Uraganul Florence şi super-taifunul Mangkhut ne avertizează asupra climei viitorului.
25 September 2018

Eu, Arhimede –  codicele pierdut și regăsit 

Dacă ai deschide palimsestul lui Arhimede ai găsi o culegere de rugăciuni. Ochiul vigilent al unui cercetător a văzut, la sfârșitul secolului al XIX-lea,  un detaliu care l-a făcut să creadă că sub scrierile religioase se ascunde un tratat matematic. Palmisestul care s-a dovedit a ascunde 7 studii ale matematicianului grec Arhimede, a fost achiziționat cu prilejul unei licitații organizate de casa Cristie’s, în anul 1998, contra fabuloasei sume de 2 milioane de dolari.

Studiul unui manuscris în palimsest este ca o călătorie în se invers pe calea timpului, spune Elena Badea, în aceeași materie, cea a pergamentului sunt întipărite mai multe povești și mai multe epoci.

Rubrica de astăzi este despre filmul unei legende, ”Eu, Arhimede”. Vittorio Muscia, jurnalist, regizor, scriitor și scenarist italian la studiourile de film Cinecitta, fascinat de genialitatea lui Arhimede a realizat un documentar despre siracuzanul Arhimede, pornind de la povestea tumultoasă a unui palimsest vândut cu 2 milioane de dolari de către o celebră casă de licitații, palimsest care s-a dovedit că era de fapt, un manuscris al mai multor lucrări matematice aparținând lui Arhimede.

Pergamentul răzuit și spălat se numește palimsest. Această tehnologie era răspândită în perioada Evului Mediu pentru a recicla foile de pergament, atât de durabile dar și costisitoare.

Cel mai probabil tratatele lui Arhimede ar fi fost copiate de pe un sul de papirus pe pergament, în secolul al X-lea la Constantinopole, unde a stat până la începutul anilor 1200 când este transportat la Ierusalim. Cândva pe la anul 1229 d.Hr. pergamentul a fost șters, probabil de un călugăr scrib și refolosit pentru o carte de rugăciuni, denumită Euchologion. Probabil că multe generații de călugări s-au folosit de aceste texte în timpul serviciului religios.

Timp de secole lucrărilor lui Arhimede cuprinse  în acest manuscris li s-a pierdut urma, până în prima jumătate a secolului al XIX-lea când cercetătorul Konstantin Tischendof a observat în palimsest prezența unor simboluri matematice grecești. Urmează aventura modernă a manuscrisului când călătorește din nou către Constantinopol. Între 1923 și 1930, manuscrisul intră în posesia unui om de afaceri francez stabilit la Paris. Din păcate acesta nu a avut foarte mare grijă de acest document păstrându-l într-un mediu deosebit de umed unde bacteruiile și mucegaiul au distrus pergamentul. În anul 1998, moștenitorii lui Sirieix, i-a delegat pe cei de la casa de licitații Cristie’s, din New York, să vândă manuscrisul. Ceea ce s-a și întâmplat și începând cu data de 28 octombrie 1998, prețiosul document a fost adjudecat, pentru o sumă ce depășește 2 milioane de dolari, de  către un misterios colecționar privat, care acționează în domeniul tehnologiei informației și care, desigur, dorește să rămână anonim.

Sentimentul inițial a fost de șoc și dezamăgire afirma Abigail Quandt, directorul Departamentului de Conservare a Cărții și Hârtiei din cadrul Muzeului de Artă Walters, din Baltimore. Nu mai văzuse niciodată până atunci manuscrise atât de degradate de mucegaiul și bacteriile care aproape distruseseră pergamentul.

Filmul documentar ”Eu, Arhimede”realizat de regizorul Vittorio Muscia, a fost filmat după ce obiectul original a fost retras de către misteriosul proprietar din sălile Muzeului Walters, dar el cuprinde mărturiile specialiștilor care au lucrat la restaurarea lui.  Elena Badea, cercetător la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie.

Cumpărătorul anonim  nu doar l-a achiziționat pentru a-l avea în posesie, el s-a îngrijit și de restaurarea și conservarea codicelui lui Arhimede, dar a și decis ca manuscrisul să devină parte din patrimoniul întregii umanități.

În anul 1999 prețiosul manuscris este încredințat unui grup de cercetători de la Muzeul de Artă Walters, din Baltimore, condus de Wiliam Noel. Acolo a și fost expus pentru o vreme, alături de fotografiile detaliate care au documentat întregul proces de restaurare și conservare.  La finalul celor 14 ani de cercetare s-a putut stabili că documentul conține următoarele lucrări ale lui Arhimede: Despre Spirale, Măsurarea cercului, Despre sferă și cilindru, Despre corpurile plutitoare, Ostomachion și Metoda teoremelor mecanicii.

Vittorio Muscia, jurnalist, regizor, scriitor și scenarist italian la studiourile italiene Cinecitta, fascinat de genialitatea lui Arhimede a realizat un documentar, pornind de la povestea tumultoasă cu care acest prețios manuscris a traversat secolele ți meridianele.

Filmul ”Eu, Arhimede” a fost prezentat în premieră în România cu prilejul Congresului Internațional Chimie pentru Patrimoniu, organizat în București în luna iulie 2018. Filmul tradus în limba română, însoțit de cartea cu mărturiile cercetătorilor care s-au ocupat de restaurarea palimsestului lui Arhimede vor fi difuzate cu prilejul Nocturnei Bibiliotecilor care va avea loc în această toamnă. Realizatorii acestui film consideră că cea mai bună valorificare a istoriei lui Arhimede și a aventurii traversate de scrierile lui de-a lungul secolelor, este ca filmul să fie difuzat în școli și licee, pentru a ajunge la cât mai mulți oameni.

Gândirea și intuițiile matematice ale lui Arhimede au fost astfel încredințate istoriei.

Interviuri cu Vittorio Muscia, regizorul filmului și Elena Badea cercetător la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie din București.