#raportuldegarda.ro – Boala Alzheimer ar putea fi diagnosticată mai repede cu ajutorul unui nou biomarker!
21 November 2017
Sesiune aniversară a Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale ”Victor Babeș” din București – 130 de ani de la înfiinţarea institutului
23 November 2017

Evenimente dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Grigore Antipa

Cel de-al nouălea Congres Internațional de Zoologie al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, CZGA 2017 și expoziția temporară „O Prietenie Regală: Grigore Antipa și Regii României 1892-1944”  – două evenimente dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Grigore Antipa, în ”Anul Antipa”

Muzeul Național de Istorie Naturală „GRIGORE ANTIPA”, în parteneriat cu Academia Română – Secția de Științe Biologice și Universitatea București, prin Facultatea de Biologie, Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară, organizează cel de-al nouălea Congres Internațional de Zoologie al muzeului, care se va desfășura în amfiteatrul “Ion Heliade Rădulescu” al Academiei Române (Calea Victoriei nr. 125, Bucureşti, România) în perioada 22-25 noiembrie 2017.

Ediția de anul acesta aduce în atenția specialiștilor lucrări cu specific zoologic din taxonomie, faunistică, zoogeografie, filogenie, evoluție și sistematică, paleontologie, ecologie, specii invazive, parazitismul în regnul animal, conservarea biodiversităţii precum și cercetarea şi valorificarea patrimoniului muzeal de ştiinţele naturii.

Peste 120 de specialiști din țară dar și din străinătate, directori de muzee, profesori universitari, cercetători ştiinţifici şi muzeografi din 16 țări vor prezenta, în cele trei zile ale congresului, 37 de comunicări orale. Vor fi, de asemenea, prezentate 75 postere grupate în 8 secțiuni. 

Congresul din acest an aduce și o noutate, anume accesul publicului în prima zi a lucrărilor, după cum a explicat dr. în biologie Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeul Național de Istorie Naturală „GRIGORE ANTIPA”, invitat în emisiunea Știința în cuvinte potrivite din data de 15 noiembrie a.c.

Și tot astăzi dar la ora 18.00, la sediul muzeului, va avea loc vernisajul expoziției temporare intitulată „O Prietenie Regală: Grigore Antipa și Regii României 1892-1944”. Evenimentul, organizat sub auspiciile Familiei Regale a României, se înscrie în seria manifestărilor organizate anul acesta de muzeu, pentru a marca 150 de ani de la nașterea lui Grigore Antipa. Parteneri  – Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Peleș și Muzeul Municipiului București.

sursa foto 2 – www.antipa.ro

dr. în biologie Oana Paula Popa este curatoarea acestei expoziții și a fost de asemenea invitată în emisiunea Știința în cuvinte potrivite din data de 15 noiembrie a.c., realizatori și moderatori Corina Negrea și Dan Manolache.

” Expoziția spune povestea unei prietenii care învăluie patru generaţii ale Familiei Regale, prietenie dezvăluită de neprețuite obiecte, documente și fotografii inedite din colecțiile muzeelor partenere.”, se arată în comunicatul de presă al muzeului. ” Primele pagini ale acestei povești despre „O Prietenie Regală” au fost scrise la Peleș în octombrie 1892, când Grigore Antipa, tânăr eminent, școlit la o prestigioasă universitate din Germania, are deosebita onoare de a-i prezenta Regelui Carol I planurile sale de viitor. Cucerit de tânărul zoolog cu minte de economist, suveranul îl reține la dejun și, mai mult, ii devine acestuia de-a lungul anilor ”un adevărat părinte care l-a sprijinit și povățuit până la sfârșitul vieții sale.

 Vizitând expoziția îl vom descoperi pe Grigore Antipa – prietenul devotat, cel care alături de Familia Regală călătorea an de an în Delta Dunării și despre care Regina Maria își amintește cu plăcere în celebrele sale Memorii: „Cel mai scump tovarăș al nostru în aceste excursii pe Dunăre era doctorul Antipa, un om neobișnuit de mic la stat, rotund, jovial și plin de înțelepciune. Își făcuse studiile în Germania și vorbea nemțește cu acceași ușurință ca și limba lui. Nu era nimic în lume ca să nu știe el despre apă, pești și păsări. Antipa era prieten cu toată lumea și o plimbare pe Dunăre fără el pierdea jumătate din farmecul ei.”

Pășind în această emoționantă expoziție temporară vom descoperi câteva dintre comorile Muzeului al cărui „suflet” a fost Grigore Antipa, cel pe care Regele Carol I îl considera de neînlocuit la conducerea Pescăriilor Statului, prietenul de o viață al Regelui Ferdinand sau colaboratorul apropiat al Regelui Carol al II-lea. Cartea de onoare a Muzeului păstrează semnăturile membrilor Familiei Regale a României, care an de an reveneau cu drag să revadă Muzeul de Istorie Naturală, muzeul copilăriei lor.

 În 1933, la aniversarea instituției pe care o conducea, Grigore Antipa spunea că muzeul „trebuie să devină un adevărat focar de știință și cultură al neamului românesc”. Cu aceeași ocazie, Regele Carol al-II-lea afirma că „muzeul acesta este una din instituțiile de cultură ale României cu care ne putem făli și care a dus bunul renume al țării noastre peste granițe” și, în semn de profundă recunoștință pentru făuritorul muzeului modern, hotărăște ca instituția să poarte numele „Dr. Grigore Antipa”.

 Expoziția poate fi vizitată în perioada 22 noiembrie 2017 – 4 martie 2018 în holul central de la etajul Muzeului, fiind integrată în expoziția de bază.”