#raportuldegarda
30 January 2018
Exploratorii lumii de mâine
1 February 2018

Fizica izotopilor sprijină siguranța alimentară și certifică cu exactitate locul de proveniență al materiei prime din alimentele procesate.

Toate produsele alimentare vegetale sau animale au o amprentă izotopică specifică locului de proveniență. Prin analizele de determinare a izotopilor specifici se elimină riscul falsificărilor sau al obliterărilor. ”În ziua de astăzi nu se mai toarnă apă în vin pentru a-l falsifica, ci se obliterează un vin obișnuit cu eticheta unei podgorii valoroase.” afirmă Adrian Bot. Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare din Cluj-Napoca produce tehnologii și metode de certificare a autenticității produselor alimentare pentru exportul în țările europene unde calitatea produselor și trasabilitatea materiilor prime sunt absolut necesare.
INCD Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca este singurul loc din lume unde se produce izotopul de 15N cu o puritate de 99,6% folosit pentru combustibilii nucleari. 
 
Interviu cu dr. ing. Adrian Bot directorul Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare – Cluj Napoca
Realizator Mihaela Ghiță