Exploratorii lumii de mâine
1 March 2018
Idei în nocturnă. Diaspora – Invitat Cristian Presură, dr. în fizică
1 March 2018

Gravura reprezentând Columna lui Traian, realizată de arhitectul și gravorul italian Piranesi a intrat prin donație, în patrimoniul MNIR

Ieri Muzeul Național de Istorie  a fost semnat actul de donație a unei piese excepționale – Planșa reprezentând Columna lui Traian, realizată prin tehnica gravurii, în atelierul marelui arhitect și gravor italian Giovani Batista Piranesi.
Obiectul este donat muzeului de către familia domnului Claude G. Matasă chimist, profesor la Universitatea din Illinois unde a predat cursul de biomateriale pentru doctoranzi, fost Consul onorific al României în Florida, Statele Unite ale Americii,.

Gravura a fost realizată spre finalul secolului al XVIII-lea, cu ediții succesive începând din anul 1770. Planșa, care măsoară aproape 3 metri lungime, este realizată din 6 plăci distincte de gravură, unite între ele.

Este un martor deosebit de important pentru trecutul celebrului monument roman, fiind totodată una dintre cele mai cunoscute reprezentări moderne ale columnei, pentru publicul larg. Vizitatorii muzeului, care sunt familiarizați cu această reprezentare din reproducea expusă alături de Copia Columnei lui Traian, vor avea plăcerea de a admira de acum înainte și originalul.

La sfârșitul anului trecut domnul Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul MNIR, primește un email prin care i se propunea oferirea acestei gravuri originale, de secol al XVIII-lea, pentru patrimoniul muzeului.
Odată intrată în colecțiile MNIR, gravura  reprezentând Columna lui Traian cu detalii foarte minuțios reprezentate, aflată într-o excelentă stare de conservare, va fi cercetată de de specialiștii muzeului pentru a fi prezentată publicului în expoziția permanentă Copia Columnei lui Traian.
Stelian Pleșoiu prieten al familiei Matasă, a fost mandatat de Netuța Matasă (văduva profesorului), să aducă în România planșa și să semneze actul de donație către Muzeul de Istorie. Stelian Pleșoiu, membru al comunității românești din Chicago, a cunoscut personal, importante nume ale exilului românesc printre care se distinge numele lui Mircea Eliade.
 
Interviuri cu: Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul MNIR, Stelian Pleșoiu – mandatarul familiei Matasă care a donat gravura și Andreea Ștefan – muzeograf.
Realizator: Mihaela Ghiță