PORTRET: Maria Cuţarida – Crătunescu, prima femeie medic din România
10 February 2022
Dimensiunea științifică a artei: Livia Greaca –  EP. 5 – Livia și Laura Greaca 2 surori gemene care duc tehnicile textile la nivel de artă
11 February 2022

Idei în nocturnă – 10 februarie 2022 -Respectul pentru adulții vârstnici: Lecții din pandemia de COVID-19

foto: pixabay.com

Tema discuției din această seară dar mai ales tema unei cercetări publicată recent în Springer Link (https://link.springer.com/article/10.1007/s11673-021-10164-6#Sec3), autori Cristina Voineaasistent universitar la Departamentul de Filosofie și Științe Socioumane, Academia de Studii Economice București
(http://management.ase.ro/cadre-didactice-departamentul-filosofie-si-stiinte-socioumane/), Constantin Vică, lector la Facultatea de Filosofie a Universității din București și coordonatorul programului de master în etică aplicatăal aceleiași facultăți (http://filosofie.unibuc.ro/masterat-in-etica-aplicata-in-societate-afaceri-si-organizatii/) și Tenzin Wangmo, Institutul de Etică Biomedicală (https://ibmb.unibas.ch/en/) al Universității Basel, Elveția.
Cristina Voinea și Constantin Vică sunt invitații emisiunii Idei în nocturnă din această seară, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, realizatoare Corina Negrea.
foto Arhiva Cristina Voinea/ Constantin Vica

Cristina Voinea este asistent universitar la Departamentul de Filosofie și Științe Socioumane, din cadrul Academiei de Studii Economice.

Și-a obținut doctoratul în 2019, la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București, cu o teză în care a studiat cum puterea privată și cea statală se împletesc în guvernanța internetului.

În cercetare, Cristina urmărește felul în care noile tehnologii influențează viețile morale ale utilizatorilor, lucrând la confluența mai multor domenii, precum etica și politica noilor tehnologii sau psihologia morală.

Studiile sale au fost publicate, între altele, în reviste precum Technology in Society, Science and Engineering Ethics, Ethics and Information Technology și Journal of Bioethical Inquiry.

Constantin Vică este lector la Facultatea de Filosofie a Universității din București.

Susține cursuri de Etică în tehnologia informației, Etica și politica noilor tehnologii, Tehnologie și dezvoltare, Morality, Business and Information Technology sau Cultură digitală.

A publicat diverse articole despre internet și ameliorarea cognitivă, Inteligența Artificială și etica viitorului, responsabilitatea sistemelor de IA, epistemologia și politica datelor deschise, politica piraților, roboții ca asistenți și companioni, conflictul dintre instituțiile proprietății intelectuale și normele informale online. Publică în revistele Ethics and Information Technology, Science and Engineering Ethics, International Journal of Social Robotics, Journal of Bioethical Inquiry sau Public Reason etc.

A editat, în 2019, Vremuri noi, vremuri vechi. Jurnal 2007–2013 de Mihail Radu Solcan, primul filosof-programator din România, poliglot și polimat.

În prezent, coordonează programul de master în etică aplicată la Facultatea de Filosofie: http://filosofie.unibuc.ro/masterat-in-etica-aplicata-in-societate-afaceri-si-organizatii/