„Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță”
28 July 2020
Bill Mesler și H. James Cleaves II în dialog cu Doru Căstăian. Prima ediție Zoom pe știință/Știința pe zoom – live pe pagina de Facebook Radio România Cultural
4 August 2020

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – 30 iulie 2020, ora 21.10

Bogdan Suceavă, primul absolvent al unei universități din România care primește premiul Pólya al Asociației Americane de Matematică pentru articole expozitive, invitat la Radio România Cultural – Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, 30 iulie a.c., 21.10 – 22.00

Sursa Arhiva Bogdan Suceavă 

Un iluminism eclectic: aplicații ale geometriei afine, o lucrare de matematică inspirată din opera lui Gheorghe Țițeica și Dan Barbilian primește Premiul Pólya pe 2020, decernat de Mathematical Association of America (https://www.maa.org/programs-and-communities/member-communities/maa-awards/writing-awards/george-polya-awards).

Autorii lucrării – Adam Glesser, Matt Rathbun, Isabel M. Serrano și matematicianul și scriitorul român Bogdan Suceavă, profesor, din 2002, la California State University, Fullerton (Cal State Fullerton) din California, Statele Unite.

Arhiva Corina Negrea

Toată povestea – diseară, la Radio România Cultural dar și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.00 la 22.00, realizator Corina Negrea

Sursa  http://news.fullerton.edu/2020su/geometry-research-award.aspx?fbclid=IwAR1vCcLbyRerwGjDLcJaK2pWkr0vFEz9_cfRhVW04pal9BwFaLJS35ZtJ0A

Bogdan Suceavă a studiat matematica la Universitatea din București și la Michigan State University, iar din 2002 predă la California State University, Fullerton (Cal State Fullerton).

Este autorul, printre altele, al romanului Avalon. Secretele emigranților fericiți și al volumului Memorii din biblioteca ideală, care include, între altele, descrieri ale unor pagini semnificative din istoria școlii de geometrie de la Universitatea din București.

În același timp este din 2004 autor al unor volume publicate de Editura Polirom, ca de exemplu romanele Miruna, o poveste; Venea din timpul diez; Noaptea când cineva a murit pentru tine; Republica; Vincent nemuritorul; Avalon. Secretele emigranților fericiți, sau volumele de eseuri Memorii din biblioteca ideală și Istoria lacunelor.

În volumul Memorii din biblioteca ideală, Polirom, 2013, Bogdan Suceavă a descris pe larg impactul pe care Programul de la Erlangen, publicat de Felix Klein în 1872, l-a avut asupra operei lui Gheorghe Țițeica și a lui Dan Barbilian, și a descris cum aceste idei au influențat școala de geometrie de la Universitatea din București. Romanul de inspirație autobiografică Avalon. Secretele emigranților fericiți ilustrează legăturile școlii de geometrie de la București cu tradițiile dezvoltate în alte universități europene și nord-americane.

Premiul George Pólya, stabilit în 1976 de către Mathematical Association of America, evocând renumele marelui educator și scriitor, e decernat anual articolelor de cea mai mare calitate publicate în trimestrialul The College Mathematics Journal.  Se acordă cel mult două premii Pólya în fiecare an.

George Polya   Sursa  https://www.google.com/

Sursa https://www.maa.org/about-maa

Premiul Pólya a fost primit, între alții, de autori celebri, precum Constance Reid, Martin Gardner, sau Paul Hamos.