CONSULTAŢII 23 DECEMBRIE 2019
23 December 2019
Ascultă vocile de azi – Invitat medicul psihiatru Aurel Romila
6 January 2020

În urmă cu 407 ani, planeta Pluto era observată pentru prima dată de Galileo Galilei

1612: Planeta Pluto este pentru prima dată observată de către Galileo Galilei, dar este catalogată doar ca o stea fixă. Abia peste 234 de ani, această planetă va fi considerată o nouă planetă a sistemului solar. În 2006 a primit statutul de planetă pitică.

Galileo Galilei a fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în Revoluția Științifică. Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru copernicanism. Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne”, „părintele fizicii moderne”, „părintele științei”, și „părintele științei moderne”. Stephen Hawking a spus că „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.

Doar pe baza unor descrieri nesigure a primului telescop practic, inventat de Hans Lippershey în Olanda în 1608, în anul imediat următor Galileo a realizat un telescop cu mărirea de 3x. Ulterior, el a realizat și altele, cu măriri de până la 30x. Cu acest dispozitiv îmbunătățit, el a putut vedea imagini mărite pe Pământ – era ceea ce se numește astăzi telescop terestru, sau lunetă. El l-a folosit și pentru a observa cerul; o vreme, el a fost unul dintre cei care puteau construi telescoape suficient de puternice pentru acest scop. La 25 august 1609, el a prezentat primul telescop în fața dogilor venețieni. Telescoapele sale au fost o afacere profitabilă. Le putea vinde negustorilor care le găseau utile atât pe mare, cât și ca marfă comercială. Și-a publicat primele observații astronomice telescopice initial în martie 1610 într-un scurt tratat intitulat Sidereus Nuncius (Mesager înstelat).

Pluto se afla atat de departe de noi, incat este greu de vazut chiar si cu ajutorul celor mai performante telescoape. Cunoscuta ca fiind cea mai mica, mai rece si mai indepartata,  planeta face o orbita completa in jurul Soarelui in 248 de ani.

Din cauza distantei, Pluto nu s-a lasat prea usor examinata, insa intre anii 1979 si 1999, orbita eliptica a acesteia a adus-o mai aproape de Soare decat Neptun, oferind astronomilor rara oportunitate de a studia atat mica si misterioasa planeta, cat si luna sa, Charon.

Suprafata este acoperita de metan inghetat care are o coloratie puternica. Cu toate acestea, exceptand polii, metanul inghetat isi schimba culoarea intr-un rosu foarte inchis cand planeta este eclipsata de catre luna sa, Charon. Densitatea medie este de 2 060 kilograme pe metru cub, ceea ce i-a facut pe astronomi sa creada ca planeta este alcatuita dintr-un mix de gheata si roci.