Dimensiunea științifică Ioana Mischie – Omniversity – viitorul educației va fi în VR?
19 November 2020
Idei in nocturnă. Dincolo de granițe: De ce avem nevoie de un Pact Național pentru Cercetare?
19 November 2020

Medicii militari ridică ștacheta performanțelor chirurgicale prin intermediul unei premiere greu de egalat

Luna aceasta a fost publicat Tratatul internațional de chirurgie toracică, în două volume, intitulat “Thoracic Surgery – Cervical, Thoracic and Abdominal Approaches“, la Editura Springer.

Doi dintre editorii tratatului sunt medici militari din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr.Carol Davila” București, col.dr.Claudiu Eduard Nistor – șeful secției clinice de chirurgie toracică și col.dr.Adrian Ciuche, chirurg toracic în aceeași secție. Este pentru prima dată când doi chirurgi toracici români și-au adus contribuția, în calitate de editori, la un tratat internațional de chirurgie toracică, tratat care este recunoscut ca fiind de mare anvergură și de largă distribuție pe plan mondial.

Alături de cei doi medici români sunt prezenți, în calitate de editori, alți patru chirurgi,  personalități recunoscute pe plan internațional ale chirurgiei cardio-toracice, precum: dr.Steven Tsui și dr.Giuseppe Aresu (Universitatea Cambridge, UK), dr.Kaan Kirali (Universitatea din Instambul, Turcia) și dr.Gregor Kocher (Universitatea din Berna, Elveția).

Tratatul include date de anatomie combinate cu tehnici chirurgicale atât ale toracelui, cât și ale celor două regiuni de graniță ale acestuia, respectiv regiunea cervico-toracică și cea toraco-abdominală.

Informația medicală publicată în tratat este de una de maximă actualitate, interesând atât chirurgii toracici, cât și pe cei cardio-toracici, cardio-vasculari, generaliști, laringologi, pe chirurgii care abordează patologia glandelor endocrine, cea a transplantului pulmonar și, nu în ultimul rând, pe medicii anesteziști și pe cei implicați în utilizarea tehnicilor de asistare pulmonară extracorporeală. Pe lângă medicii specialiști, au fost incluși în aria de interes și studenții la medicină și rezidenții din specialitățile mai sus menționate, printr-o serie de exerciții de învățare și de întrebări de autoevaluare cu care se încheie fiecare capitol al tratatului.

În cele peste 1.000 de pagini, autorii celor 95 de capitole ale cărții au reușit să îmbine, într-un mod atractiv, textul descriptiv cu imagini sugestive intraoperatorii, redate în sute de imagini de înaltă calitate grafică, așa cum este de altfel realizat întreg tratatul.Sursă FOTO – http://www.scumc.ro