Știința în cuvinte potrivite – în direct de la Facultatea de Hidrotehnică a Universității Tehnice de Construcţii din Bucureşti, 24 și 25 iunie a.c.!
25 June 2019
Worms and horses – sau cum să folosești virușii informatici în design
26 June 2019

MINDFULNESS – tehnica conștientizării

”Oriunde vrei să mergi, acolo ești deja” – Jon Kabat-Zinn

Societatea prezentă, impune adaptare rapida la solicitările zilnice. În fiecare zi încercăm să identificăm resurse fizice și mentale pentru a ne asigura această adaptare, pentru a accepta schimbările și ritmul lor astfel încât să atingem un echilibru dorit, aducător de fericire. 

Dar sunt momente în care percepem situații stresante în spatele cărora se declanșează neliniștea, sunt momente în care viața noastră este inundată de incapacitatea de a vedea o ieșire și mintea începe să rătăcească după soluții în locuri în care acestea nu sunt… Suferința emoțională ne vizitează în aceste momente purtând diverse măști. Poate purta masca depresiei, masca anxietății, a conflictelor interpersonale, a tristeții, a disperării sau chiar a bolii.

Ce este de facut în această situație?

Nu există soluții universale sau baghete magice care să ne rezolve întreg portofoliu de probleme dar există rezultate care spun ca există tehnici psihoterapeutice care creează contexte ce conduc la identificarea soluțiilor pe care noi le căutam. Una dintre acestea este acestea  Mindfulness – tehnica meditației bazate pe conștientizare.

Termenul mindfulness este traducerea englezească a cuvântului SATI din vorbirea Pali și are conotații de conștientizare, atenție și amintire.  Pali este limba psihologie budiste de acum 2500 de ani, iar mindfuless-ul este învățătura de bază a acestei tradiții care  propunea oamenilor să-și orienteze în mod deliberat atenția asupra experiențelor interne (gânduri, stări afective, senzații), precum și asupra a ceea ce se petrece în jurul lor creând starea de conștientizare profundă.

Mindfulness este opusul procesului de a funcționa pe pilot automat și opusul visatului cu ochii deschișiÎnseamnă a fi atent la momentul prezent, a conștientiza clar ceea ce ți se întâmplă, a apela la amintiri dar nu și a locui în ele. Mindfulness este greu de cuprins în cuvinte și înghesuit în definiții fiind mai mult o experiență subtilă și nonverbala.

Trecând prin zona psihoterapiei și potrivit terapiei cognitiv-comportamentale, gândurile ne afectează emoțiile și acestea se reflectă în comportamentul nostru. Procesul de intervenție al demersul terapeutic are ca și punct de demarare faptul că emoțiile, gândurile, stările fiziologice și comportamentale reprezintă elemente ale unui tot, astfel încât o modificare a unuia dintre ele se va reflecta și asupra celorlalte.

Prin urmare, prin modificarea conținutului gândurilor – se va realiza modificarea comportamentului și a modului în care se percepe fiecare eveniment cotidian. 

Astfel, în cabinet, prin psihoterapia cognitiv-comportamentala bazată pe meditația mindfulness clientul este instruit să își identifice și gestioneze gândurile și credințele nerealiste, cu ajutorul meditației mindfulness ceea ce poate conduce la modificare procesul gândirii și nu doar a conținutul gândurilor.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala bazată pe meditația mindfulness a fost adaptata după Programul de reducere a stresului prin Mindfulness care este un program dezvoltat de Jon Kabat-Zinn în cadrul Facultății de Medicină din Universitatea Massachusetts. Kabat-Zinn a studiat intens meditația budistă dar a ales să îndepărteze cadrul budist din acest program și a minimalizat legătura între mindfulness și budism, punând programul său într-un context științific. Beneficiile metodei lui Jon Kabat-Zinn s-au dovedit atât de convingătoare, încât din ce în ce mai multe companii de asigurări din Statele Unite includ aceste metode în schemele eligibile de tratare și de prevenție.

În zilele noastre, mindfulness a depășit domeniul pur clinic, metoda având succes în numeroase domenii precum educație, științele sociale, dezvoltare personală și chiar business.

Recomandare ”Pastilei Antistres” în acest început de vacanță, este un îndemn la ”descoperirea potențialului personal prind tehnici de mindfulness”… cu ajutorul cărților, prin video-uri dar mai ales în contexte în care sunteți coordonați de specialiști.

Aceasta a fost „Pastila” de astăzi.

O zi frumoasă vă doresc!

Cu bine!

Rubrică realizată de Roxana Alexandra POPA – Psiholog clinician și psihoterapeut și coordonată de Mihaela GHITĂ

www.authenticmind.ro